Se spune ca succesul unui film depinde si de numarul de telespectatori care se regasesc in pielea personajelor. Sa luam un studiu de caz, filmul “Sef si mai mult decat atat”. Am ales acest film la intamplare deoarece in aceasta vara ploioasa e seceta mare de filme bune pe marile ecrane.

O comedie de situatie la fel ca oricare alta, nici mai buna, nici mai proasta, alegerea ideala pentru o seara ratata. Poate ca subconstientul a avut un rol important in aceasta alegere, dat fiind ca pe afis se regaseste Scarlett Johansson, un motiv suficient uneori pentru a intra in sala de cinema.

Asadar, cu ce avem de-a face? Dan Foreman este un barbat in plina criza a varstei mijlocii (Dennis Quaid reuseste un rol chiar decent!) si are de facut fata unei triple provocari: sotia il anunta ca a ramas insarcinata, fiica cea mare opteaza pentru o universitate mult mai costisitoare decat stabilisera anterior, iar la slujba afla ca tocmai a fost retrogradat ca urmare a schimbarii

proprietarului companiei. Suficiente motive sa-ti dai drumul la sange, insa eroul nostru nu se descurajeaza. Este momentul sa intre in scena al doilea personaj, tanar si nelinistit. Carter Duryea (cum or gasi scenaristii americani numele astea atat de stupide?) este noul sau sef. Workahoolic, mult mai tanar, lipsit total de experienta in vanzarea de publicitate, dar ambitios pana peste cap.

Atat de ambitios incat renunta senin la casnicie, fara a schita cel mai mic gest de regret.

V-ati prins? Conflictul intre generatii! Exponentul familistului fericit versus tanarul carierist fara scrupule. Din acest moment, scenaristii s-au gandit ca spectatorii ar putea adormi in fotolii si au schimbat brusc foaia. Carter nu-l mai da afara pe Dan, asa cum procedase cu alti “veterani”, ci il numeste adjunctul sau, iar cei doi formeaza o echipa redutabila.

Putina sare si un strop de piper: Carter se indragosteste de fiica lui Dan, insa relatia lor se termina brusc dupa ce tatal gelos ii prinde in flagrant la… restaurant.

In final, pentru ca ghiveciul sa fie complet, compania este vanduta din nou, Carter este concediat, iar Dan isi primeste postul inapoi si ii propune fostului sau sef sa-i devina adjunct.

Revenind la ce spuneam la inceput, sper ca filmul sa nu aiba succes si sa putem trage concluzia ca romanii nostri nu se regasesc in pielea unor astfel de personaje. Spre deosebire de prietenii nostri de peste Ocean, care chiar au gustat filmul, judecand dupa impresiile postate pe IMDB. Zau ca au buba la cap americanii astia!

Sef si mai mult decat atat

SUA, 2004

Titlul original: In Good Company

Regie: Paul Weitz

Distributie: Dennis Quaid, Scrlett Johansson, Topher Grace

Comedie, 109 minute

Rating IMDB: 7,1/10

Rating Cinemagia: 4/5