Orice contract de furnizare de produse sau de servicii incheiate prin sistemul achizitiilor publice a carui valoare va depasi limta de 1 milion de euro va fi verificat de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP).

In urma cu o luna, Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta, infiintarea ANRMAP, ca institutie publica independenta, aflata in subordinea Guvernului, prin reorganizarea Directiei de reglementare si monitorizare a achizitiilor publice din cadrul Ministerului Finantelor Publice si a Serviciului achizitii lucrari publice al Directiei generale achizitii in lucrari publice si infrastructura rurala

din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

In sedinta de joi, executivul a adoptat Hotararea privind organizarea si functionarea ANRMAP, care prevede ca respectiva institutie sa controleze si contractele de lucrari incheiate prin achizitie publica a caror valoare este mai mare decat echivalentul in lei a cinci milioane de euro.

Pentru achizitiile a caror valoare este mai mica decat plafoanele valorice mentionate, Autoritatea va face verificari in cazul in care va primi sesizari sau informatii cu privire la posibile incalcari ale legislatiei.

Guvernul a motivat adoptarea respectivului act normativ prin necesitatea corectarii unuia dintre punctele critice cuprinse in scrisoarea de avertizare timpurie adresata autoritatilor de la Bucuresti.

De altfel, executivul s-a angajat sa se raporteze semestrial Comisiei Europene stadiul implementarii Strategiei de reforma a sistemului achizitiilor publice 2005-2007, convenita cu oficialii europeni si adoptata tot in sedinta de joi.

In repetate randuri, oficialii europeni au criticat autoritatile romane pentru suprapunerile legislative si distributie neclara a competentelor institutiilor publice implicate in gestionarea sistemului si pentru derogarile ad-hoc de la prevederile legislatiei in cazul atribuirii unor contracte de anvergura.

De asemenea, acestea au semnalat lentoarea si lipsa de eficienta a sistemului de solutionare a contestatiilor.

ANRMAP va avea un aparat de lucru de 125 de salariati. Institutia, care va deveni operationala din luna octombrie, se constituie pe baza personalului existent la Directia de reglementare si monitorizare a achizitiilor publice din cadrul Ministerului Finantelor si la Serviciul achizitii lucrari publice al Directiei generale achizitii din Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Pana in luna ianuarie 2006, va fi elaborata o noua Lege privind atribuirea contractelor de achizitie publica, care va trebui sa intre in vigoare cu cel putin sase luni inainte de data aderarii la UE.