Virusii informatici care au infectat in ultimele zile mai multe sisteme din intreaga lume au inceput sa se atace intre ei, potrivit firmei finlandeze de securitate software F-Secure.

"Credem ca a inceput un razboi al virusilor. Exista probabil trei grupari de hackeri care creeaza noi virusi, ca si cum ar concura in vederea infectarii unui numar cat mai mare de computere", a declarat Mikko Hypponen, seful departamentului de cercetare al F-Secure.

Hypponen a afirmat ca variante a trei virusi - Zotob, Bozori si IRCbot - profita de bresele in sistemul de securitate al sistemului de operare Windows 2000.

"Ultima versiune a virusului Bozori neutralizeaza alti virusi cum ar fi Zotob", a adaugat reprezentantul firmei finlandeze.

"Ultima versiune a virusului Bozori neutralizeaza alti virusi."

Virusii au afectat in aceasta saptamana sistemele mai multor companii din Statele Unite, determinand repornirea computerelor de mai multe ori si sporindu-le gradul de vulnerabilitate.

Reprezentantii Microsoft si cei ai firmelor Symantec si McAfee, producatoare de antivirusi, au anuntat ca pagubele au fost limitate si ca este putin probabil sa se repete situatia din 2003 si 2004, cand SQL Slammer si MyDoom au atacat computerele.

In ianuarie 2003, virusul SQL Slammer a determinat incetinirea traficului pana la blocarea serverelor, facand inaccesibile sistemele informatice ale unor mari companii. In Statele Unite a fost blocata inclusiv reteaua de bancomate (ATM) a bancii Bank of America, iar agentii Continental Airlines nu au putut utiliza sistemul de rezervari online