Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko si-a amanat vizita in Polonia, programata sa inceapa astazi, ca urmare a crizei politice declansate de demisia sefului administratiei prezidentiale Oleksandr Zincenko, care a denuntat coruptia ce domneste in randurile inaltilor responsabili de la Kiev.

„In prezent, coruptia este mai grava decat sub fostul regim”, a declarat Zincenko, principalul organizator al protestelor populare ce au dus la victoria „Revolutiei portocalii” din iarna trecuta. Potrivit analistilor, aceasta demisie surprinzatoare este un semn al luptei pentru putere ce se da in echipa lui Iuscenko.

Zincenko l-a acuzat de nepotism si tentative de influentare a justitiei pe Piotr Porosenko, seful Consiliului de aparare si securitate al Ucrainei, pe care l-a calificat drept unul dintre cei mai corupti membri ai noii puteri de la Kiev.

Acuzatii similare au fost lansate si la adresa consilierului prezidential Oleksandr Tretiakov si a lui Mikola Martinenko, cel care conduce factiunea prezidentiala din parlamentul ucrainean.

„Prin demisia mea incerc sa-i fac pe presedinte si pe cei din echipa sa sa inteleaga gravitatea situatiei actuale”, a spus Zincenko luni, in cadrul unei conferinte de presa organizate la Kiev, in cursul careia a precizat ca l-a anuntat pe Iuscenko inca de sambata de decizia sa.

„Coruptia si luarea de mita sunt tot mai raspandite”, a avertizat sumbru Zincenko.

Dupa cat se pare, la intalnirea de sambata, Zincenko i-a cerut lui Iuscenko sa-i demita pe corupti, insa acesta a refuzat. Demisionarul a fost inlocuit ieri cu adjunctul sau, Ivan Vasiunik.

„Regele ciocolatei” ramane pe pozitii

Fost secretar al organizatiei tineretului comunist si apropiat al lui Viktor Medvedciuk, sef al administratiei prezidentiale pe vremea lui Leonid Kucima, Zincenko s-a dezis de acesta din urma in 2003, trecand apoi in tabara lui Iuscenko. Potrivit unui comentariu publicat de site-ul rusesc Politikom.

ru, Zincenko trebuia sa fie o figura de compromis intre clanul lui Porosenko, apropiat al lui Iuscenko, si cel al premierului Iulia Timosenko.

Supranumit „regele ciocolatei”, Porosenko a scos bani grei din buzunar pentru asigurarea suportului logistic al manifestatiilor din iarna. El a fost prezent luni la conferinta de presa organizata de Zincenko, ascultand incruntat acuzatiile lansate de acesta la adresa sa, fara a face insa vreun comentariu.