Cresterea nivelului raului Ialomita ameninta aseara zona municipiului Slobozia. Probleme mari sunt in zona comunei Cosambesti, situata in aval, la 5 kilometri de oras. Sambata noaptea, 500 de militari si jandarmi au fost dislocati in zona. Ei au construit un dig din mii de saci cu nisip, acoperti cu folie.

In zona au fost trimise cateva transportoare autoblindate si amfibii militare, pentru scoaterea populatiei in cazul in care nu va rezista digul.

Pe cat de mult au muncit militarii in ultimele 16 ore, pe atat de pasivi asista majoritatea localnicilor la operatiunile de consolidare a digurilor.

La Moldoveni si Barbulesti, sate izolate de ape, autoritatile au incercat sa-i evacueze pe localnici cu ajutorul barcilor de salvare. Insa mai mult de o suta dintre ei au refuzat sa plece, temandu-se ca locuintele le vor fi praduite de hoti. Au fost situatii in care ajutoarele si alimentele au fost sustrase de unii dintre sinistrati.

Mai mult, au fost semnalate si cateva cazuri in care localnicii au furat chiar si saci folositi la ridicarea digurilor de aparare, precum si unelte de interventie (mai ales lopeti).

La Movilita, intrucat proprietarul unuia dintre lacuri a blocat scurgerea spre alt bazin cu un stavilar din otel gros de 3 centimetri, apele n-au putut fi evacuate. Au fost adusi scafandri si pirotehnisti, care au avut nevoie de cateva ore de munca si de 30 kg de trotil pentru a arunca in aer panoul din otel.

Moldoveni - Ialomita

Gara pentru sinistrati

Familiile din Moldoveni, judetul Ialomita, carora le-au disparut casele in viitura, continua sa doarma in gara si la canton. „Prefectul a fost pe-aici, a vazut podetul de cale ferata, a vazut cum vine garla mare pe sub el si a zis ca nu suntem sinistrati. Dupa care a plecat".

Nu se stie exact cati „ne-sinistrati" sunt in comuna: in unele case apa a trecut de nivelul geamurilor, in altele a inghitit ograda. „Peretii sunt din paianta, daca au apucat sa prinda udeala, s-a zis", comenteaza un localnic. „Mie mi s-a prabusit soba, la altii au inceput sa se crape zidurile. Vine iarna, unde stam?".

Clopotul de la miezul noptii

Primarul asezarii, Ion Popa, nu e de gasit - o fi prin comuna, cu treburi. Satenii spun ca in noaptea de dinainte sa vina apele s-a chinuit cot la cot cu ei sa astupe cu saci trecerea de sub terasamentul de cale ferata. „Cand a navalit garla, uite asa zburau sacii!". In sat, cineva a adus vreo doua motopompe ca sa traga apa din batatura.

Nu e suficienta benzina insa si nici nu se-ncumeta multi sa aduca. Drumul cu piatra, spre soseaua principala, e rupt pe portiuni, si nu se stie exact care e situatia drumurilor mari spre orase.

Oamenii habar nu au de unde li se trage necazul: ba ca s-a umflat Prahova, ba ca Ialomita, ba ca raul Cricova, ba ca nu stiu ce baraj... „Am fost anuntati sa fim pregatiti... In noaptea aia, a batut clopotul la biserica, era trecut de miezul noptii. Apa a urcat in mai putin de o ora. Am luat copiii si-am fugit". Mihai Ionica are patru copii - cel mai mare e clasa a

V-a, cel mai mic are 3 ani. Unul s-a imbolnavit, tuseste: „N-am nici macar o aspirina. Am plecat cu ce aveam pe mine". In localitate nu e nici farmacie, nici dispensar. „Ne-am facut comuna abia de doua luni, am avut alegeri...".

Adapost in sala de asteptare

Ca si alte zeci de familii, Ionica s-a refugiat in gara, punctul cel mai inalt din zona. Timp de doua zile, in sala de asteptare au respirat acelasi aer inghetat oameni si animale - oratanii, catelandri, vitei. Porcii au fost inghesuiti in WC-ul garii. Acum, satenii s-au mai imprastiat, care la rubedenii, care pe la casele lor, sa vada ce mai e de recuperat.

La canton, doua familii care locuiesc acolo - Enache si Vasile - continua sa ofere adapost celor care nu au mai ramas cu nimic.

Timp de doua zile, incaperile casei lor s-au transformat in azil pentru mai bine de 30 de suflete, din care jumatate copii. S-au improvizat culcusuri, s-au dramuit provizii, lumanari - ca nu mai era curent -, s-au impartit ratii de apa minerala. Ca la razboi.

Dupa ce urgia s-a mai potolit, gazdele au luat paine din sat, pe datorie, ca se saturase lumea de mamaliga cu rosii. „Daca nici noi nu

ne-ajutam...", spune gazda. „Sa fac o cafea fierbinte?"

Tariceanu le cere sinistratilor sa se implice

Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu a facut, ieri, apel la populatia din zonele afectate de inundatii sa se implice si sa vina in ajutorul autoritatilor. „As vrea sa iasa din aceasta atitudine de pasivitate. In fond, isi apara casele lor si bunurile lor", a spus Tariceanu.

El a laudat, in schimb, modul in care au intervenit fortele de ordine si autoritatile locale si a declarat ca o buna parte din membrii cabinetului se afla in zonele afectate pentru a lua masurile care se impun. (Adriana Tomasevici)

Starea de alerta continua

VIGILENTA. Pompierii si jandarmii din judetele din sudul tarii si din Capitala continuau ieri sa fie in stare de alerta de gradul II, cel mai inalt nivel posibil pe timp de pace. „Este la fel ca la Revolutie, spre exemplu. Dupa acest nivel urmeaza numai cele care se instituie in caz de razboi", ne-a explicat un responsabil al ministerului.

In cazul nivelului II de alerta, trei sferturi din efectivele unitatilor de jandarmi si ale Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta sunt obligate sa ramana in cazarmi. Restul militarilor nu au voie sa plece din localitate pentru ca, in caz de nevoie, sa-si inlocuiasca colegii. (Raluca Dan)

Cu ochii pe hoti

„INTERNE". Singurii care nu se sperie de apele revarsate par a fi hotii, care in mai multe localitati din Ialomita, incearca sa ajunga chiar si cu barci in casele celor evacuati. Anghel Andreescu, primul adjunct al ministrului administratiei si internelor, a precizat ca vor fi luate si masuri drastice de combatere a tentativelor de furt. (Raluca Dan)

Inundatiile lovesc economia

EFECTE. Inundatiile vor afecta cresterea economica din Romania, a declarat ieri Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, aflat la Washington pentru a discuta acordul cu FMI. Pentru anul acesta, autoritatile si-au propus o crestere economica de 5-6a, dar in primul semestru ritmul cu care a avansat economia a fost de doar 4,9a fata de 8,3a in 2004. (Mediafax)

Situatia drumurilor

Circulatia e intrerupta in continuare pe 8 drumuri nationale si se circula cu dificultate pe alte 19.

Nu se circula

> DN 1B Ploiesti-Buzau este blocat in dreptul podului de pe Bucov.

> DN 1D Albesti-Urziceni. In dreptul localitatii Barbulesti, apa are peste un metru si jumatate.

> DN 3 Bucuresti-Lehliu. In localitatea Branesti apa de pe carosabil are 40 de centimetri.

> DN 6 Bucuresti-Alexandria. In dreptul localitatii Draganesti, adancimea apei depaseste un metru.

> DN 67 Horezu-Rm-Valcea. Podul de la kilometrul 177 este distrus.

> DN 73C Curtea de Arges-Piatra. La Tigveni, a avut loc o alunecare de teren.

> DN 73D Mioveni-Suslanesti. Podul de peste raul Doamnei a fost afectat de inundatii.

Sosea redeschisa

> DN 2 Bucuresti-Urziceni. Circulatia a fost reluata, dupa ce fusese blocata in weekend intre Sinesti si Urziceni.

Trenuri

S-a reluat circulatia trenurilor intre Constanta si Mangalia.

La pescuit cu furca

In acest weekend, satenii din Branesti au prins peste pe soseaua Bucuresti-Constanta

Cine a avut tupeul sa ignore semnul „interzis" postat ieri pe mijlocul drumului national Bucuresti-Constanta, inainte de localitatea Branesti, a descoperit in suvoaiele de pe sosea peste din belsug.

Novac, fitofag, crap, zeci de exemplare babane, de cel putin 30 de centimetri lungime, sareau din lacul Mostistea pe sosea, printre rotile masinilor si printre picioarele goale ale localnicilor pofticiosi de o saramura.

„Ehe-he, ce prindem noi aici e nimic! Al dracu’ Marinica, doar ce tine portile deschise si ce daca ii intra apa in curte daca e plina de peste!", spunea Gheorghe Mizea, un batran din Branesti, rezemat in ciomag, amarat ca nu mai are puterea sa sara si el la peste.

Helesteu pe DN 3

Si politistii veniti la fata locului priveau cu jind spectacolul de pe sosea, ignorand masinile care se incumetau sa treaca prin valurile de apa si chiar sa ramana impotmolite. „S-au adunat zeci de oameni aici, de azi-dimineata. Apa a mai scazut pe drum si pot vedea pestele", a spus, plictisit, unul dintre agentii de circulatie.

El a adaugat ca n-a venit niciun responsabil de la Apele Romane, ci doar cei de la Drumuri, care au pus indicatorul interzis la cativa metri de „helesteul" aparut peste noapte pe DN3.

„N-a aparut peste noapte, smecherii aia de la Snagov n-au lasat apa ca sa-i inunde pe ei si au dat-o spre noi, de s-a rupt barajul la Afumati", a completat un localnic, in vreme ce infigea furca in marginea drumului, contra suvoaielor pline de peste.

Pescaria din Mercedes

„Mama lui de Cizmarusu, toata vara ne-a alergat sa nu dam o data cu undita in lacul lui, s-acuma, na, ii sar bibanii in plasa noastra", a apucat sa mai comenteze Lica, un tanar din Branesti, inghitindu-si imediat vorba la frumusetea de fitofag care tocmai sarise in plasa altuia. „Niciodata

n-am prins un peste mai mare, oricat m-am chinuit pe balta, si sa-mi ajunga asa la picioare e minune", s-a laudat Alexandru Eugen, in varsta de 40 de ani, din Branesti, care avea pielea de pe talpi incretita de atata stat in apa. I-a pasat apoi pestele de circa patru kilograme unui prieten, care a deschis portiera Mercedesului si l-a aruncat pe bancheta din spate.

Dupa „Tsunami", Costinestiul isi vindeca ranile provocate de inundatii

In statiunea Costinesti, atat de greu incercata de inundatiile din ultima saptamana, a inceput evaluarea pagubelor si s-a trecut la reconstructia imobilelor distruse sau avariate. Nimic nu poate insa sa aline drama prin care trec familiile celor cinci morti si trei disparuti, precum si pe cea a celor 23 de familii ramase fara acoperis deasupra capului.

Localnicii au inceput sa stranga namolul din case si reziduurile adunate in orele in care Marea Neagra si apa lacului din comuna au fost unite. Lacul s-a retras in albie si nu mai are „comunicare" cu marea. „Pentru ca aceasta tragedie sa nu se repete niciodata, vom realiza un proiect prin care lacul sa nu mai iasa din albie, indiferent de conditiile meteo.

Am inceput sa strangem toate resturile de lemne sau alte gunoaie aduse de ape", ne-a declarat edilul comunei, Traian Cristea.

La primarie s-a luat masura impartirii de ajutoare pentru sinistrati - alimente, apa minerala, detergent, imbracaminte etc. Cele 23 de familii - aproximativ 50 de persoane - care nu mai au unde sa doarma au fost cazate la Hotel Amiral, alti 12 localnici fiind adapostiti la rudele din comuna. Pagubele depasesc cu mult 100 de miliarde de lei.

Primarul comunei se teme ca statiunea Costinesti nu va mai fi niciodata ceea ce a fost in momentele sale de „glorie". In ceea ce priveste Obeliscul, simbolul Costinestiului, acesta este prea distrus pentru a putea fi refacut. De aceea va fi inlocuit cu unul nou.

Cazati in tabara de scolari

Cinci persoane decedate, trei disparute, zeci de case distruse, alte sute afectate, gradini inundate, animale moarte, plaje si faleze inghitite de ape - acesta este bilantul ploilor torentiale din Costinesti si Tuzla. La Tuzla, unde 60 de case sunt inundate pana la acoperis, oamenii vor fi cazati in tabara de scolari de la intrarea in comuna.

Acolo vor fi instalate sobe uriase pentru incalzire pe timpul iernii. Costinestiul arata ieri ca dupa razboi. In locul plajei de la Obelisc era o intindere de apa care acoperea, deopotriva, fosta promenada si lacul Costinesti.