Romania se asteapta la un raport de tara favorabil din partea Comisiei Europene la sfarsitul acestei luni. Declaratia a fost facuta marti la Radio Romania Actualitati de premierul Calin Popescu Tariceanu invitat la o emisiune speciala dedicata integrarii europene a tarii noastre.

Primul ministru a spus ca munca Guvernului pe care il conduce nu se opreste insa dupa raportul din 25 octombrie caci raportul final va fi cel din aprilie 2006.

Raportul de tara din acest an privind Romania si Bulgaria ar putea constitui o surpriza, in sensul ca tara noastra va fi mai bine cotata decat Bulgaria. Dupa criza politica ce a avut loc recent, Bulgaria risca sa fie cotata de oficialii europeni in urma Romaniei, potrivit unor surse comunitare citate de radio Deutsche Welle.

In urma schimbarii puterii politice de la Sofia, Bulgaria a inregistrat un grav recul in pregatirile sale de aderare, ceea ce se va reflecta si in Raportul Comisiei Europene ce va fi dat publicitatii pe 25 octombrie.

Potrivit unor informatii aparute in presa, in domenii precum combaterea coruptiei, armonizarea legislatiei in zona liberei concurente, a liberei circulatii a persoanelor si recunoasterea mutuala a diplomelor de calificare, Romania si-ar fi intrecut vecinul de la sud.

Ambele tari au inca probleme in ceea ce priveste reforma justitiei si a administratiei. Raportul de tara din aceasta toamna nu va contine insa recomandari privind data admiterii Romaniei si Bulgariei in UE, urmand ca acest termen sa fie confirmat oficial la mijlocul anului viitor.