Excelenta sa, Tapio Saarela, Ambasadorul Finlandei la Bucuresti, a acordat pentru TotalSport FM un interviu in exclusivitate, in care a vorbit despre meciul Finlanda-Cehia, decisiv si pentru soarta "nationalei" romane in preliminariile pentru Cupa Mondiala.

Amabil si bun cunoscator al fenomenului sportiv, diplomatul a abordat insa si alte subiecte, cum ar fi fenomenul de rasism in Europa sau favoritele sale dintre echipele de club continentale.

TotalSport FM: In primul rand, Excelenta, ce sport preferati?

Tapio Saarela: Imi place foarte mult sa schiez, in tinerete chiar am jucat hochei. Imi place si fotbalul, urmaresc acest sport cu placere.

- Ce loc ocupa fotbalul in tara dumneavoastra, este sportul principal?

- In ultimul timp in tara noastra fotbalul a devenit foarte cunoscut, in special in randul tinerilor, insa climatul tarii noastre, avand in vedere ca suntem o tara din nord, nu ne permite dezvoltarea la forte foarte inalte a fotbalului. Hocheiul este totusi sportul numarul unu in Finlanda, insa si fotbalul a crescut foarte mult in ultima perioada.

Suntem o tara mica cu putini fani ai fotbalului si de aceea audienta pe stadioane este destul de scazuta. Nu se compara totusi cu situatia din Romania, unde, din cate stiu, fotbalul este sportul numarul unu.

- Ce echipe de fotbal din Europa preferati?

- In special imi place Partizan Belgrad si Rapid Viena. In ultimul timp insa am fost impresionat de performanta realizata de echipele de club romanesti. Din cate stiu aveti trei echipe care s-au calificat in grupele Cupei Uefa: Steaua, Rapid si Dinamo.

- Finlanda nu se va califica la Campionatul Mondial din 2006 din Germania.Cum va face sa va simtiti acest lucru?

- Suntem dezamagiti ca nu am reusit sa ne calificam, mai ales ca acum avem jucatori valorosi la lot cum ar fi Sami Hyypia si Jari Litmanen.Cred ca avem jucatori valorosi dar cred ca ne-a lipsit putin norocul.

- Este stiut faptul ca Finlanda nu a reusit sa castige nici un punct din confruntarile directe cu echipele importante ale grupei, acestea fiind Cehia, Olanda si Romania. Maine este un meci important pentru Romania, cat si pentru echipa dumneavoastra. Finlanda joaca maine cu Cehia. Credeti ca puteti scoate un egal sau chiar sa castigati?

- Cred ca echipa noastra are o sansa buna chiar de a castiga. Cred ca va amintiti ca in meciul tur din deplasare Cehia a castigat greu cu 4-3 pe final de meci. Acolo am fost aproape sa castigam. Cred ca in meciul pe care il vom avea pe teren propriu vom avea sansa de a ne impune.

- Nu stiu daca ati auzit, dar mai multi jucatori de la nationala Romaniei au declarat ca si-ar dona castigurile de pe urma victoriei cu Finlanda, daca selectionata tarii dumneavoastra va reusi sa obtina un egal sau chiar sa invinga Cehia maine. Ce parere aveti despre asta?

- Cred ca s-a scris in toate ziarele aparute in aceasta dimineata. Mai multi jucatori ai nationalei noastre, printre care si Sami Hyypia au dezaprobat aceasta initiativa. Pentru mine este o idee foarte ciudata de a oferi jucatorilor bani pentru a evolua mai bine, nu cred ca este nevoie de asa ceva. Asemenea lucruri sunt straine de cultura noastra.

Jucatorii nostri nu joaca pentru bani, joaca pentru tara lor si pentru mandria lor.

- Pe cine ati prefera sa se califice la Mondiale, pe Cehia sau pe Romania?

- Fiind Ambasador al Finlandei in Romania, m-as bucura daca echipa dumneavoastra s-ar califica. Insa vorbim despre fotbal si cred ca ar trebui sa fim fair-play. De aceea sper ca cea mai buna echipa sa se califice la Campionatul Mondial.

- Avand in vedere ultimele jocuri, cine credeti totusi ca ar merita sa se califice?

- Nu sunt expert in fotbal. Insa cred ca ambele echipe joaca la fel de bine si ar merita sa mearga mai departe. Din pacate, doar una dintre ele se va califica.

- Cred ca ati vazut meciul in care Finlanda a pierdut, pe teren propriu, in fata Romaniei. Cum ati reactionat in ultimele minute, atunci cand un jucator finlandez a sutat in bara?

- Am fost foarte dezamagit ca nu a marcat.

- Pe stadioanele noastre au aparut multe discutii referitoare la faptul ca suporterii romani deseori injura. In Finlanda cum stau lucrurile, din acest punct de vedere?

- S-au intamplat asemenea lucruri de cateva ori, insa in general meciurile de fotbal decurg intr-o atmosfera civilizata. Fiind o tara nordica, mai putin temperamentala, nu avem probleme de acest gen.

- Steaua Bucuresti a fost penalizata pentru ca suporterii au scandat lozinci rasiste. S-a intamplat,vreodata, asa ceva si in Finlanda?

- Au existat cateva cazuri si in tara noastra, este neplacut, evident.

- De ce credeti ca doar un club din Romania a fost penalizat pentru asemenea lozinci?

- Pentru ca asemenea incidente au aparut in competitiile interne, nu si in competitiile externe.

- Apreciati vreun jucator roman in mod deosebit?

- Cred ca Adrian Mutu este cel mai bun jucator al echipei dumneavoastre, insa, asa cum a spus si antrenorul Romaniei, toti jucatorii romani sunt foarte valorosi.