Astazi, Ministerul Agriculturii ar trebui sa confirme daca virusul gasit este cel al gripei aviare sau daca este vorba despre virusul unei alte boli infectioase.

Cale lunga pina la rezultatul final

"In seara aceasta, s-a izolat virusul, dar mai este mult pina la confirmarea rezultatului final, daca este gripa aviara sau nu", ne-a declarat sursa noastra. Specialistii mai trebuie sa afle cit de agresiv e virusul, daca e "de patologie joasa, medie sau inalta", dupa cum spun ei.

In cazul in care nu vor reusi acest lucru, testele vor fi trimise in Marea Britanie si lasate in seama laboratorului acreditat de Uniunea Europeana.

Imediat dupa izolarea virusului a fost convocata o reuniune de urgenta la care au participat toti cei responsabili de masurile contra gripei aviare. Nici unul nu ne-a raspuns la telefon. Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti nu fusese inca informata la ora 21.30.

Cu citeva ore inainte, se incheiase misiunea celor trei specialisti trimisi de Uniunea Europeana sa studieze "cazurile de boala la pasarile de curte si salbatice din judetul Tulcea". La ora 18.00, concluzia acestei misiuni era ca "pina in prezent, informatiile epidemiologice disponibile si rezultatele de laborator nu confirma prezenta gripei aviare".

Expertii veterinari ai Uniunii Europene remarcau ca "reactia autoritatilor romane la rezultatele serologice pozitive bazate pe probe recoltate de la pasarile de curte din Ceamurlia de Jos arata o administratie veterinara alerta, care a luat masuri imediate pentru a evita raspindirea bolii". La prinz, la Bruxelles, intilneam aceeasi nota optimista.

Philip Tod, purtatorul de cuvint al Comisarului pentru Sanatate si Protectia Consumatorului, declara ca "toate testele biologice facute pina acum in Romania indica inexistenta virusului aviar (...) Comisia nu ia in considerare in acest moment nici o masura de oprire a importurilor din Romania".

Philip Tod gasea si explicatii bizar-filosofice privind moartea pasarilor din Ceamurlia: "Pasarile mor, in general toate fiintele mor, nici pasarile nu sint nemuritoare, poate in mod exceptional au murit din alte cauze, si nu de gripa aviara".

Starea de spirit a oficialilor europeni s-ar putea schimba insa, daca se va confirma ca virusul izolat ieri seara la Bucuresti este intr-adevar cel al gripei aviare.

Deductia logica este ca, daca virusul izolat aseara nu era al gripei aviare, ci al altei boli, autoritatile s-ar fi grabit sa anunte acest lucru. Reprezenta o rezolvare fericita a misterului mortii pasarilor din Delta, dovedindu-se, fara putinta de tagada, ca pasaretul nu murise din pricina temutei gripe aviare.

Faptul ca virusul a fost izolat abia dupa cinci zile poate arata ca este vorba de unul slab.