In ultima vizita in Romania inainte de lansarea raportului Comisiei asupra Romaniei, Rehn a venit la Bucuresti pentru a se informa asupra eventualelor progrese de ultim moment ale reformei. Hotarat sa nu lase sa ii "scape" nimic din tonul raportului, comisarul pentru extindere a adus acelesi incurajari si indemnuri.

Din cele spuse de el se poate intelege ca decuplarea Bulgariei de Romania este posibila, iar clauza de salvgardare este la fel de actuala ca oricand. [EurActiv.ro]

08:00

Rehn a venit in Romania pentru a discuta cu Guvernul, opozitia si autoritatile despre starea pregatirilor Romaniei pentru aderare, pentru a putea finaliza in deplina cunostinta de cauza raportul Comisiei, care va fi prezentat pe 25 octombrie.

S-a intalnit cu presedintele Traian Basescu, cu Primul-Ministru Calin Popescu Tariceanu, Ministrul Afacerilor Externe Mihai Razvan Ungureanu, Ministrul Integrarii Europene Anca Boagiu, Ministrul Justitiei Monica Macovei, Ministrul Administratiei Publice si Afacerilor Interne Vasile Blaga, Ministrul Finantelor Publice Sebastian Vladescu, dar si cu Mircea Geoana, Presedinte PSD.

Ca de obicei inaintea finalizarii unui raport de asemenea anvergura, oficialii de la Bruxelles nu lasa sa le scape amanunte despre continutul acestora, iar Olli Rehn a aratat ca inainte de prezentarea raportului nu va putea da amanunte despre raport, in ciuda insistentelor jurnalistilor.

Rehn a remarcat totusi progresele facute de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar, in domeniul concurentei si al ajutorului de stat.

"Anumite progrese au fost facute in domeniul luptei impotriva coruptiei, in ciuda unor neajunsuri semnificative." Raspunzand unei intrebari referitoare la "marii corupti" asteptati de Bruxelles, Rehn nu a spus decat ca este important ca autoritatile sa demonstreze ca nimeni nu este mai presus de lege, atacand coruptia la nivel inalt.

"Romania trebuie sa parcurga ultimul kilometru," a spus comisarul responsabil cu extinderea Uniunii. Tribunalele trebuie sa functioneze mai rapid, si implementarea legilor trebuie sa aiba loc cat mai curand, ca si combaterea coruptiei, a mai spus el.

"Incurajez autoritatile romane sa isi foloseasca toate energiile pentru a finaliza reformele si sa le implementeze pentru ca tara sa fie pregatita pentru aderarea la Uniunea Europeana in ianuarie 2007."

Presedintele Basescu l-a asigurat pe comisarul Olli Rehn de intreaga determinare a clasei politice romanesti in indeplinirea angajamentelor care decurg din semnarea Tratatului de Aderare la 25 aprilie.

Seful statului a apreciat de asemenea ca tara noastra va trebui sa concentreze mai multe resurse pentru modernizarea sistemului educational, pentru a raspunde astfel exigentelor de crestere a competitivitatii UE.

Premierul Tariceanu s-a declarat optimist in privinta indeplinirii angajamentelr pentru aderare. "Suntem, in majoritatea capitolelor, la majoritatea actiunilor, in calendar, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa depundem armele.

Din contra, va fi nevoie in continuare de eforturi sustinute pentru ca, asa cum stiti, raportul din aprilie va fi raportul decisiv in ceea ce inseamna necesitatea sau non-necesitatea aplicarii clauzei de salvgardare."

In timpul conferintei de presa pe care a tinut-o la Bucuresti, Rehn a vorbit de mai multe ori despre nevoia de "consens politic larg" intre Putere si Opozitie in ceea ce priveste aderarea Romaniei si a spus ca spera ca acest consens exista si intre fortele politice si la societatea civila.

In privinta Clauzei de Salvgardare prin care aderarea Romaniei ar putea fi amanata cu un an, Rehn s-a dovedit consecvent, reamintind: "Comisia Europeana nu va ezita sa recomande folosirea Clauzei de Salvgardare daca va exista un motiv clar pentru acest lucru, iar Romania inca mai are de lucru pentru a implementa reforme critice.

[...] Sper sa nu o folosim, dar totul sta in puterea romanilor in acest moment."

Comisarul Olli Rehn a raspuns unei intrebari incercand sa clarifice rolul pe cre il va avea raportul pe care Parlamentul European il va prezenta dupa cel al Comisiei. El a reamintit ca Parlamentul a dorit sa-si pastreze un cuvant in privinta extinderii chiar si dupa semnarea Tratatului de Aderare, mai ales ca Tratatul a fost semnat, in mod exceptional cu mult inaintea datei aderarii.

"Parlamentul va pregati un raport si, se pare, o rezolutie", cel mai probabil bazate pe raportul de monitorizare al Comisiei. Rezolutia care va adopta raportul lui Pierre Moscovici va exprima viziunea Parlamentului in ceea ce priveste gradul de pregatire al Romaniei pentru aderare.

In legatura cu un presupus optimism romanesc care ar contrasta cu actualul pesimism din Bulgaria, comisarul a spus ca nu doreste sa isi bazeze analiza pe ciclurile trecatoare de optimism si pesimism din tarile candidate, preferand realismul. Mai sunt multe de realizat in Romania si "realismul este mult mai bun decat optimismul in situatia actuala".

Raspunzand unei intrebari legate de o eventuala "decuplare" a Romaniei de Bulgaria, Rehn a spus ca fiecare tara este evaluata pe baza meritelor individuale, iar rapoartele asupra celor doua tari sunt separate. "Nu exista nici o legatura intre cele doua tari.

[...] Ambele tari fac parte din acelasi Tratat de Aderare, dar in acelasi timp este important ca fiecare tara sa fie evaluata pe baza propriilor merite."

Rehn a asigurat ca urmatoarele zile, ramase pana pe 25 octombrie, vor fi folosite pentru a evalua mai exact reformele din Romania, potrivit informatiilor primite in vizita de la Bucuresti.