Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, lista persoanelor fizice si juridice suspecte de savarsirea sau finantarea actelor de terorism, intocmita de catre Ministerul Finantelor Publice pe baza informatiilor primite de la Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite.

Ministerul Finantelor Publice are un rol important atat in cadrul Programelor sociale interdepartamentale de monitorizare si blocare a miscarii fondurilor teroriste, cat si in cele de limitare-anulare a unor activitati economice ilegale.

Potrivit prevederilor Legii nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, Ministerul Finantelor Publice intocmeste, baza listelor primite de la institutiile care parte din Sistemul National de Prevenire si Combatere a terorismului, o lista unica cu persoanele fizice si juridice suspecte de savarsirea sau finantarea actelor de terorism.

Cele 21 de institutii care formeaza Sistemul National de Prevenire si Combatere a Terorismului intocmesc si actualizeaza liste cu persoanele fizice si juridice suspecte de savarsirea sau finantarea actelor de terorism. Listele se completeaza si se actualizeaza periodic prin hotarare a Guvernului, pe baza informatiilor primite de la Consiliul de Securitate al ONU.

Din Sistemul National de Prevenire si Combatere a Terorismului fac parte toate ministerele si structurile nationale care desfasoara activitati in scopul prevenirii combaterii terorismului fac parte. Rolul de coordonare a acestui sistem revine Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.