Un moment asteptat de opinia pubica, de mass-media, de analisti si, nu in ultimul rand, de poporul irakian: deschiderea procesului lui Saddam Hussein. Inculpatul va deveni, azi, primul lider din lumea araba inlaturat din functie care este judecat in tara sa, in loc de a fi trimis in exil sau executat sumar, iar autoritatile irakiene au promis difuzarea procesului in direct.

Evenimentul constituie pentru actualul presedinte al SUA, George W. Bush, si pentru tatal sau, ex- sef al Casei Albe, predecesor, in aceasta functie, al lui Bill Clinton, un moment al revansei. Mandatele celor doi Bush au fost profund marcate de confruntari intre Statele Unite si fostul lider sunnit al Bagdadului.

"Sa nu uitam ca acesta este omul care a incercat sa il ucida pe tatal meu", a exclamat George W. Bush, in septembrie 2002, cu cateva luni inainte de a declansa razboiul impotriva lui Saddam Hussein, pe 20 martie 2003.

Afirmatia se referea la un complot dejucat, atribuit serviciilor secrete irakiene si avand drept scop asasinarea lui George Bush senior, in timp ce acesta se afla in Kuwait, in 1993, dupa incheierea mandatului sau prezidential. Bush senior a fost cel care a condus razboiul din Golf, in 1991, razboi al carui scop a fost obtinerea retragerii trupelor irakiene din Kuwait.

Inainte de a fi ales in functia de sef al Administratiei americane, George W. Bush isi anuntase intentiile, deja, inca din noiembrie 1999: "A venit momentul sa terminam treburile", iar Saddam "s-a mentinut la putere mai mult timp decat era de crezut", a declarat el intr-un interviu acordat BBC.

Atentatele comise in 11 septembrie 2001 impotriva Statelor Unite i-au oferit si pretextul necesar. Invocand posibilele contacte dintre reteaua Al-Queda si serviciile secrete irakiene, presedintele republican l-a transformat pe Saddam in inamic public.

Fostul stapan al Bagdadului risca streangul

Marturiile fostului secretar al Trezoreriei americane, Paul O'Neill, si ale celebrului ziarist Bob Woodward indica faptul ca, aproape imediat dupa atentate, Casa Alba a inceput sa pregateasca planurile pentru inlaturarea de la putere a lui Saddam. La randul sau, fostul presedinte irakian a afirmat, in mod consecvent, ca Bush - tatal si fiul - sunt adversarii sai personali.

Capturat pe 13 decembrie 2003, in apropiere de Tikrit, Saddam Hussein a fost, totusi, mai norocos decat fiii sai, Udai si Qusai, ucisi in iulie, acelasi an, de armata americana.

Saddam, care va comparea, alaturi de alti sapte acuzati, in fata unui tribunal special, risca pedeapsa cu moartea prin spanzurare.

Cei cinci judecatori trebuie sa stabileasca, prin decizie majoritara, responsabilitatea acuzatiilor pentru uciderea, in 1982, a peste 140 de siiti din Dujail, localitate situata la nord de Bagdad, unde a avut loc o tentativa de asasinare a fostului presedinte irakian.

Administratia americana nu si-a ascuns, nici chiar inainte de declansarea razboiului, punctul de vedere asupra sortii lui Saddam Hussein. Intrebat, in octombrie 2002, despre costul unui eventual conflict, purtatorul de cuvant de atunci al Casei Albe, Ari Fleischer, a raspuns ferm: "Costul unui bilet numai pentru dus este mai mic, costul unui glont folosit chiar de irakieni este si mai mic".

Ulterior, oficialul de la Washington a negat ca ar fi vorbit despre uciderea lui Saddam.

Dar George W. Bush pare sa isi fi judecat deja fostul adversar. Acesta merita "osanda suprema", a spus el in decembrie 2003. "Vom vedea ce osanda va primi. Dar cred ca merita pedeapsa suprema. Pentru ceea ce si-a facut poporul sa indure. Este un tortionar. Un asasin. Aveau camere unde violau. Este un tiran dezgustator, care merita dreptate, dreptatea ultima", a apreciat presedintele american.