Victor Alistar, directorul executiv al Transperency International, in cadrul emisiunii Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, a spus ca agentia trebuia sa fie infiintata de la 1 iunie 2005. Cu toate ca legea nu a intrat in dezbaterea Parlamentului, el spera ca, in aceasta primavara, pana la raportul de tara, agentia sa devina functionala.

Aceasta are rolul sa controleze declaratiile si averile persoanelor obligate sa le completeze si sa le publice pe site-urile institutiilor unde lucreaza. De asemenea, agentia va controla conflictul de interese si incompabilitatea tuturor functionarilor publici si va avea spijinul Parchetului. Victor Alistar a explicat care sunt avantajele infiintarii Agentiei Nationale pentru Integritate:

"Daca constata ca intr-o institutie un functionar public, de buna credinta, de 3 ori la rand trimite cate un documant si anunta ca se afla in conflict de interese si-l instiinteaza nu numai pe seful institutiei, ci si aceasta agentie, automat se face controlul situatiei de incompatibilitate", a declarat Visctor Alistar.