In Occident, multi asculta, acasa sau la volan, nu radioul sau muzica preferata, ci... o carte. Cartea Romaneasca, editura preluata recent de Polirom, a „adoptat" modelul si a scos, intre primele titluri de la relansare, cinci volume de poezie care contin si cate un CD cu versurile in lectura autorului.

Emil Brumaru, celebru pentru versurile sale fara perdea, semneaza volumul „Submarinul erotic", iar celelalte patru carti sunt scoase de alti patru tineri poeti - Claudiu Komartin, Elena Vladareanu, Razvan Tupa si Dan Sociu.

Titlul cartii lui Brumaru are legatura cu „amorurile" lui Julien Ospitalierul, un personaj celebru din poezia sa anterioara. „Am scris cu veselie, si nostalgie, si disperare de vechi matelot nimerit in plin taifun...", marturiseste Emil Brumaru.

Elena Vladareanu a publicat volumul „Europa. Zece cantece funerare". „Important este ca noi scriem intr-un alt context (...) pentru a imprima un alt discurs formelor de expresie", spune poeta.

Volumul lui Razvan Tupa se numeste „Corpuri romanesti". Ce este un corp romanesc? „Este constructia concreta, care tinde sa aboleasca ruptura interumana. (...) este imaginea discursului nostru", a precizat poetul.

Dan Sociu, autorul volumului „Cantece excesive", spune ca nu a vrut niciodata sa fie altceva decat poet. „Voiam sa fiu Nichita Stanescu, apoi am vrut sa fiu Mircea Cartarescu, Ginsberg si asa mai departe", a declarat el.

Claudiu Komartin afirma ca volumul sau, „Circul domestic", apartine „unui individ care mizeaza pe etic si face caz de moralitate atunci cand altii sufera de orbiri temporare". Dramele mici pot fi ridicate la un nivel mai inalt.

> Emil Brumaru (66 de ani) a debutat in 1970 cu „Versuri" si a mai publicat, intre altele, „Julien Ospitalierul" (1974), „Dulapul indragostit" (1980), „Opera poetica" ( 2003, 2005).

> Elena Vladareanu (24 de ani) a publicat, in 2002, „Din confesiunile distinsei doamne m". I-au mai aparut volumele „Pagini" si „Fisuri".

> Razvan Tupa (30 de ani) a debutat cu „Fetis„, in 2001. A fost distins cu Premiul national pentru poezie „Mihai Eminescu" in 2002.

> Claudiu Komartin (22 de ani) a debutat in 2003 cu „Papusarul si alte insomnii", distins cu Premiul „Romaniei literare" pentru debut in literatura.

> Dan Sociu (27 de ani) a mai publicat „Borcane bine legate" si „Bani pentru inca o saptamana".

In 2002 a fost premiat pentru debut.