1. Silviu Brucan

Secolul XXI

Viitorul Uniunii Europene • Razboaiele in secolul XXI

Colectie: Ego. Publicistica

„Daca, dupa jumatate de secol, integrarea europeana este abia la inceputurile ei, singura previziune pe care indraznesc sa o fac este ca integrarea politica deplina a Europei nu va fi incheiata in secolul XXI." (Silviu Brucan)

Cu o argumentatie inedita si convingatoare, Silviu Brucan ofera in acest nou volum o perspectiva pe cit de veridica, pe atit de incitanta asupra principalelor provocari pe care le va aduce secolul XXI.

Integrarea politica a Europei, ascensiunea Chinei si mutarea centrului politicii mondiale in Pacific, substituirea competitiei politico-militare cu una economico-financiara sint doar citeva dintre prognozele, amplu detaliate si sustinute de autor, ce raspund unor intrebari pe care fiecare dintre noi si le poate pune.

Din cuprins:

Viitorul Uniunii Europene • Uniunea Europeana are origini mai vechi • Ce inseamna integrarea supranationala • De la Piata Comuna la Piata Unica • Integrare economica da, federatie politica nu • Viitorul Europei • Razboaiele in secolul XXI • Megadirectiile lumii in secolul XXI • Conflicte cu potential de razboi • Intre idealism si realism in politica externa • Rivalitatea pentru suprematie

mondiala • Mutarea centrului de conflict din Orientul Mijlociu in Pacific • Razboi intre civilizatii? • Poate fi reformata ONU?

Silviu Brucan (n. 1916, in Bucuresti). A fost ambasador al Romaniei in SUA (1955) si la ONU (1959-1962). Unul dintre semnatarii „Scrisorii celor sase" in 1989, prin care importanti fosti demnitari contestau regimul dictatorial al lui Nicolae Ceausescu. Politolog bine cunoscut publicului larg dupa 1989 ca invitat permanent al emisiunii „Profetii despre trecut", realizata de ProTV.

Dintre numeroasele volume publicate in tara si in strainatate, mentionam: Pluralism si conflict social. O analiza sociala a lumii comuniste (1990), Indreptar. Dictionar de politologie (1993), De la capitalism la socialism si retur.

O biografie intre doua revolutii (1998), Romania in deriva (2000), World Socialism at the Crossroads: An Insider’s View (Greenwood Press, 1988), Social Change in Russia and Eastern Europe: From Party Hacks to Nouveaux Riches (Greenwood Press, 1998). De acelasi autor, la Editura Polirom a aparut Profetii despre trecut si despre viitor. De ce a ramas Romania in urma si cit va mai dura (2004).

2. Marin Mincu

Moartea la Tomis

Jurnalul lui Ovidiu

Colectie: Fiction Ltd

Carte distinsa cu Premiul National pentru Roman (Bergamo, 1998).

Urmind procedeul evocarii unei figuri istorice prin intermediul unui asa-zis jurnal al protagonistului, precum in precedentul roman, Jurnalul lui Dracula, Marin Mincu ni-l infatiseaza aici pe poetul Ovidiu, exilat la Tomis.

Rod al unor lecturi critice a operelor lui Ovidiu, romanul este o fictiune impresionanta, o viata posibila a poetului, din care nu lipsesc conflictele interioare, drama exilului si, nu in ultimul rind, relatia cu o femeie, Aia, preoteasa a zeului Zamolxis, care ii ofera poetului o cale spre regasirea de sine.

„Aceasta carte a lui Marin Mincu (pe care nu pot decide daca s-o numesc roman sau biografie transformata in mit) ne restituie un Ovidiu necunoscut, aflat intr-un loc pierdut undeva, de care multi au luat cunostinta doar pentru ca Ovidiu il ura.

Mi s-a intimplat sa citesc manuscrisul lui Mincu exact in locurile despre care vorbeste, pe malul Marii Negre, unde toti isi mai amintesc cu mindrie si afectiune de un om care n-ar fi vrut sa traiasca printre ei. M-am simtit atras deopotriva atit de elegia poetului disperat, cit si de epopeea getilor care l-au iubit.

Si chiar daca Ovidiu n-ar fi existat niciodata, aceasta carte a lui Mincu m-ar fermeca in aceeasi masura." (Umberto Eco)

Marin Mincu (n. 1944, Slatina) este poet, prozator, eseist si critic literar, director al Editurii Pontica si al revistei culturale Paradigma. Este coordonator al cenaclului „Euridice" de la Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti. A publicat peste 40 de volume in Romania si 20 de volume in Italia.

In 1996, a fost laureat cu Premiul Herder (Universitatea din Viena), unul dintre cele mai prestigioase premii literare europene. A mai fost distins cu Premiul International Eugenio Montale (Roma, 1989) si Premiul literar Carlo Betocchi (Cità di Piombino, 1992). La Editura Polirom a mai publicat romanul Jurnalul lui Dracula (2004).

3. Leonard Muha

Un rol pentru Andra

Colectie: Biblioteca de duminica

Leonard Muha de la Ca$$a Loco publica un roman de dragoste senzational cu multe amanunte despre lumea showbizului.

„E o carte realista, o carte directa, ingrozitor de directa si sincera. Nu am denaturat nimic. Nu am avut nici o retinere in a scrie cum stau lucrurile in spatele camerelor, cum sufera unele personaje care par, poate, detasate in ochii publicului sau cit de multa mincatorie exista in cadrul unei echipe de productie."

Un rol pentru Andra, roman autobiografic, plin de senzatii tari si de amanunte de culise din lumea showbizului romanesc.

Urmarind linia unei iubiri desfasurate intre extreme, o iubire consumata in perioada filmarii unui serial de televiziune, autorul descrie un tablou in care erotismul fara complexe se imbina cu ingenuitatea, dramele si tradarile sint la ordinea zilei, iar punctele de reper sint, de cele mai multe ori, de nedescoperit.

O carte inedita, uimitoare pe alocuri, care te tine cu sufletul la gura pina la ultima ei pagina.

Leonard Muha (n. 1974) este, din 1999, membru al trupei Ca$$a Loco, una dintre cele mai apreciate trupe din Romania. A fost o vreme jurnalist: corespondent al Evenimentului Zilei si redactor-sef adjunct la Radio Transilvania Bistrita, director de marketing si realizator matinal la Radio 21 Bistrita, editorialist la pagina de tineret a cotidianului Mesagerul de Bistrita-Nasaud).

Cu trupa Ca$$a Loco a realizat zece videoclipuri, patru albume, primul reality show din Romania („Vara Ispitelor – 2001") si primul sitcom romanesc „Ca$$a Loco" – 2002; sint managerii mai multor formatii. Un rol pentru Andra reprezinta debutul editorial al lui Leonard Muha.

4. Amelie Nothomb

Sabotaj din iubire

Traducere de Mihai Elin

Colectie: Biblioteca Polirom

Romanul porneste de la propria experienta a autoarei – fiica de diplomati care au locuit la Beijing, intre 1972 si 1975. O carte despre nostalgia copilariei. Trei ani, o eternitate, petrecuti in „ghetoul Sanlitun", destinat strainilor si izolat ermetic de lumea chineza a anilor ’70. Iar in acesta, comunitatea copiilor este un univers interzis adultilor.

Eroina isi nareaza experientele cele mai intense, cu valoare formativa si initiatica, pe care le-a trait acolo intre cinci si opt ani: indelungatul razboi al copiilor intre ei, prima iubire cu toate exaltarile si suferintele sale. Care se dovedeste a fi un alt razboi. Toate mijloacele sint si aici permise, inclusiv josnicia si cruzimea.

Amelie Nothomb s-a nascut in 1967 la Kobe (Japonia). Este fiica unui ambasador belgian si nepoata omului politic Charles-Ferdinand Nothomb, descendenta unei ilustre familii bruxelleze care a adus provincia Luxemburg regatului Belgiei.

Copilaria si adolescenta ei sint de fapt o lunga calatorie prin lume, cu opriri mereu provizorii: isi petrece primii trei ani de viata in Japonia, urmeaza China (Beijing), S.U.A. (New York), Bangladesh, Birmania, Laos. In 1984, isi incepe la Universite Libre de Bruxelles studiile de filologie. De zece ani, in fiecare toamna, publica un roman, imediat trecut in fruntea listei de bestselleruri.

Igiena asasinului (1992), prima ei carte, s-a vindut in sute de mii de exemplare. La Editura Polirom, in colectia „Biblioteca Polirom" au fost traduse: Igiena asasinului (2002), Uimire si cutremur (2002), Metafizica tuburilor (2004), Mercur (2004), Antichrista (2004) si Dictionar Robert de nume proprii (2005).

5. Stefan Cojocaru

Metode apreciative in asistenta sociala

Ancheta, supervizarea si managementul de caz

Colectie: Collegium. Asistenta sociala

Metodele apreciative utilizate in asistenta sociala propun rezolvarea problemelor prin schimbarea sistemului care le genereaza, prin aprecierea, intelegerea si amplificarea experientelor pozitive. Ancheta, supervizarea si managementul de caz sint tehnici destinate unor servicii de calitate in asistenta sociala si constituie repere in dezvoltarea viitoare.

Lucrarea invita la reflectia privind practica asistentei sociale si reprezinta o provocare pentru cresterea eficientei in furnizarea serviciilor in acest domeniu.

Din cuprins:

Vulnerabilitate si tipuri de populatii vulnerabile • Ancheta apreciativa – renuntarea la paradigma deficientei in asistenta sociala • Schimbarea sociala si forme ale interventiei sociale • Managementul prin valori. Studiu comparativ intre sistemul guvernamental si cel nonguvernamental • Supervizarea in asistenta sociala • Managementul de caz in asistenta sociala

Stefan Cojocaru este lector in cadrul Catedrei de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii „Al.I. Cuza" din Iasi, unde preda metodologia cercetarii sociologice, metodologia elaborarii proiectelor de interventie, metode apreciative de cercetare si interventie sociala si marketing social.

Este licentiat in sociologie si politologie, master in managementul social si dezvoltare comunitara, doctor in sociologie. Dintre lucrarile publicate, mentionam: Adoptia nationala. Metodologie, standarde si proceduri (coautor, 2002), Asistenta maternala pentru copilul de virsta mica.

Metodologie, standarde si proceduri (coautor, 2002), Ghiduri de buna practica in asistenta sociala (coautor, 2002), Caietul educatorului specializat (coautor, 2002), Elaborarea proiectelor (2003), Consilierea gravidei si a tinerelor mame. Ghid pentru asistentii sociali (coordonator, 2004), Designul propunerilor de finantare. Metodologie, modele de proiecte, comentarii (coordonator, 2004).

6. Andra Serbanescu

Cum se scrie un text

Editia a III-a

Colectie: Hexagon. Practic

Andra Serbanescu, cercetator avizat in domeniul comunicarii orale si scrise, prezinta in aceasta carte regulile de baza pentru constructia unui text expresiv si convingator. Elementele teoretice sint ilustrate cu exemple actuale si fixate prin exercitii numeroase si complexe.

Din cuprins:

Etapele redactarii textului • Idei originale • Plagiatul • Adaptarea la public • Implicarea autorului in text • A scrie cu un scop • Teza textului • Confruntarea textului cu cititorii • Modalitati de organizare a ideilor • Tehnici de dezvoltare a ideilor • Structura textului • Calitatile textului • Argumentatia • Convingerea publicului prin apelul la ratiune, la sentimente, la traditie si la

etica • Cunoasterea publicului si anticiparea obiectiilor • Erorile de argumentatie

Andra Serbanescu (n. 1961) este doctor in filologie, conferentiar la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti si cercetator la Institutul de Lingvistica al Academiei Romane „I. Iordan – Al. Rosetti". Conduce cursuri si seminarii de lingvistica generala, pragmatica, comunicare interpersonala si comunicare interculturala, limba romana contemporana, redactare de text.

Este membra a Asociatiei Internationale pentru Analiza Dialogului (IADA). A publicat articole de lingvistica in revistele de specialitate, recenzii, traduceri, lucrari de gramatica pentru invatamintul preuniversitar, manuale de limba romana pentru gimnaziu.

Este coautoare la Enciclopedia limbii romane (Editura Univers Enciclopedic, Bucuresti, 2001) si la noua editie a Gramaticii Academiei (Editura Academiei, Bucuresti, 2005). La Editura Polirom a mai publicat Intrebarea. Teorie si practica (2002).