Liberalii si democratii au ajuns, la nivel oficial, la un oarecare consens in ceea ce priveste schimbarea sefilor serviciilor secrete - se amana pana cand considera presedintele necesar.

Purtatorul de cuvant al Aliantei, Eugen Nicolaescu, a anuntat ieri, dupa sedinta Consiliului National de Conducere al Aliantei, ca s-a ajuns la concluzia ca este necesara accelerarea schimbarii sefilor institutiilor publice numiti in functie de PSD.

El a precizat insa ca se va gasi cea mai buna solutie pentru rezolvarea „in cadrul legislatiei si al competentelor legale a depesedizarii administratiei centrale si locale".

Altfel spus, acest demers va fi realizat tot de Traian Basescu atunci cand va dori el, in conditiile in care atributiile numirii si revocarii sefilor serviciilor secrete revin sefului statului.

Surse din interiorul Aliantei au declarat insa ca democratii le-au spus colegilor din Alianta sa o lase mai moale cu aceasta solicitare, pe motiv ca il prind pe seful statului intre ciocan si nicovala.

Asta pentru ca, potrivit unor surse democrate, Basescu le-ar fi transmis celor din PNL ca-i va schimba pe sefii serviciilor secrete atunci cand va crede de cuviinta, intrucat lui ii revine aceasta atributie.

Pe de alta parte, voci din PD sustin ca Basescu nu ar fi trecut pana acum la schimbarea sefilor SRI si SIE, pe motiv ca ar fi colaborat bine cu acestia pana acum, mai cu seama in criza ostaticilor. Unele surse au spus chiar ca acest subiect ar putea fi discutat de seful statului si premier, la o eventuala intalnire intre cei doi, care ar putea avea loc maine.

La randul sau, liderul PD, Emil Boc, a declarat ca Alianta a decis sa accelereze procesul de depesedizare a administratiei centrale si locale, „cu respectarea prevederilor si reglementarilor legale" si in conformitate cu competentele autoritatilor statului.

El a sugerat ca schimbarea sefilor serviciilor secrete este atributul presedintelui, iar parlamentarii si political nu au de ce sa-si bage nasul. „Trebuie lasate persoanele competente sa se pronunte", a spus presedintele democrat.

Un alt punct nevralgic intre PNL si PD este reforma administratie publice. Sau mai precis, momentul in care ar trebui aplicate prevederile Legii 215 privind schimbarea din functie a presedintilor Consiliilor Judetene.

Liderul PD a spus ca s-au conturat doua propuneri, si anume: aplicarea prevederilor legislative incepand cu mandatul viitor sau aplicarea acestora imediat dupa publicarea legii in Monitorul Oficial. El a spus insa ca, dupa dezbaterea proiectului in teritoriu se va lua o decizie in acest sens.

Surse din Alianta au precizat ca Vasile Blaga le-ar fi spus ca, in principiu, are sustinerea partidului pentru aplicarea prevederilor Legii 215 din 2008, cu unele mici exceptii. Emil Boc a recunoscut insa ca exista un numar semnificativ de reprezentanti ai PSD in serviciile deconcentrate din administratia locala si din serviciile aflate in subordinea ministerelor.

„Se afla inca in pozitii cheie, fosti membri ai PSD care boicoteaza politicile Aliantei", a spus Boc.

In fine, o alta problema care tensioneaza relatiile din interiorul Aliantei, venirea Elenei Udrea la PD, a fost lasata, de asemenea, in suspans. Liderul PD Emil Boc a spus ca Elena Udrea este un avocet de success care si-a castigat pe merit ascensiunea in politica.

El a evitat insa sa spuna clar daca fostul membru al PNL va deveni, asa cum se zvoneste, membru al PD, in pofida protocolului Aliantei care interzice migratia intre cele doua formatiuni politice. Boc a mai spus ca Udrea s-a remarcat in alegerile locale, fiind pe primul loc pe lista Aliantei pentru CGMB, ceea ce ar reprezenta o „confirmare a activitatii politice".

Boc a laudat-o pe Udrea, spunand ca in campania electorala a fost o persoana foarte activa. Boc a declarat ca, pana acum, nu exista o solicitare a Elenei Udrea pentru inscrierea in PD si nu a vrut sa precizeze daca aceasta ar putea fi primita in partid.

Daca Elena Udrea pare a fi apreciata de potentialii ei viitori colegi de partid, consilierul prezidential Theodor Stolojan nu se bucura de aceeasi simpatie printre fosii parteneri de politica. Liberalul Ludovic Orban a raspuns afirmatiilor lui Stolojan privind greselile facute de Alianta, sugerandu-i acestuia sa incerce sa unifice partide in Marea Britanie, Germania sau Parlamentul European.

„Daca va unifica si in Parlamentul European PPE cu liberalii, atunci inseamna ca si fuziunea PNL-PD va fi oportuna", a afirmat liderul PNL Bucuresti.

Geoana zice ca Alianta este fascistoida

Liderul PSD Mircea Geoana i-a acuzat ieri pe liberali de porniri fascistoide dupa ce liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, s-a pronuntat plastic pentru aruncarea cu napalm asupra pesedistilor din administratia publica locala. „Am fost extrem de neplacut surprins si socat. Actuala putere portocalie nu are alta politica de guvernare decat atacul la PSD.

Sunt declaratii aproape fascistsoide", a spus liderul PSD, venind cu propriul sau scenariu. „Maine, poimaine vor propune scoaterea pesedistilor din tara sau eliminarea a cinci milioane de votanti ai PSD pentru ca le incurca treburile", a spus Geoana.

Deranjat de dorinta liberalilor de schimbare a conducerilor serviciilor secrete, senatorul Ion Iliescu a luat la randul sau apararea sefului SRI Ioan Timofte. „Ce, a fost un pacat ca a fost un om apropiat mie? Sunt niste oameni obsedati de fantome, care vorbesc de existenta unei oligarhii din fosti comunisti , neomenculaturisti si securisti", a conchis Iliescu. (M. V.)

Iliescu il apara pe Tariceanu

Fostul presedinte Ion Iliescu a recunoscut ca si el a primit informari din partea procurorului general, Ilie Botos, si chiar s-a aratat interesat sa primeasca mai multe detalii in cazul lui Tiriac junior. Bineinteles, aceasta nu inseamna ca ar fi incercat vreodata sa influenteze cursul anchetelor acestei institutii. „El (Botos - n.r.) mai mult ma suna ca sa ma informeze.

In particular nu m-am interesat decat atunci cand Tiriac m-a informat si am vrut sa stiu despre ce este vorba, nu ca sa sugerez. In ceea ce ma priveste, niciodata nimeni din partea mea nu a primit nici un fel de recomandari sau indicatii intr-un caz sau altul", sustine Iliescu. In acest context, el crede ca interventia lui Tariceanu in cazul Patriciu ar fi justificata.

„S-ar putea ca si Tariceanu sa aiba dreptate. Un premier, un presedinte se informeaza. Asta nu inseamna ca incalca niste principii", cat timp nu se sugereaza Ñanumite solutii", s-a justificat Iliescu.