Cresterea dobanzii de interventie in SUA (4%) si perspectiva majorarii acesteia si in spatiul euro pot scumpi creditele contractate in Romania. Riscul valutar se suprapune costurilor suplimentare induse de cresterea dobanzilor.

Raportul euro-dolar a coborat, la inceputul saptamanii trecute, sub 1,19, pe fondul declaratiilor oficialilor Fed ca vor urma noi cresteri ale dobanzilor in incercarea de a tempera inflatia. Un dolar puternic ii multumeste pe exportatori si pe cei care economisesc in aceasta valuta, dar aduce cheltuieli suplimentare celor care au contractat credite.

Asta pentru ca unele banci din Romania leaga nivelul dobanzilor, in special in cazul creditelor ipotecare, de un indice de referinta (BUBOR, Libor sau Euribor), iar orice majorare a acestora aduce rate mai mari pentru debitori.

Avand in vedere ca in urma cu doi ani dobanda de interventie coborase in Statele Unite pana la 1%, cine s-a imprumutat atunci a simtit deja mai multe valuri succesive de majorari ale dobanzilor.

Perspectivele nu sunt deloc roz, avand in vedere ca BCE nu va putea mentine prea mult timp nivelul de 2%, inflatia din zona euro fiind deja peste acest palier.

Impactul va fi mai dureros in acest caz, avand in vedere predilectia pentru acest tip de imprumut din ultimii ani, pe fondul aprecierii accelerate a leului fata de moneda unica europeana.

Ne putem gandi si ca bancile vor accepta sa-si micsoreze marjele de profit pentru a face viata mai usoara datornicilor. Cum respectivele institutii nu sunt organizatii filantropice, cel mai probabil ca de prime de risc mai mici vor beneficia noii intrati in sistem, datornicii mai vechi urmand sa-si duca singuri crucea dobanzilor la credite.

Din pacate, nici alegerea unor dobanzi variabile nu ne scapa de emotii. Chiar daca majorarea Libor sau Euribor nu ne mai da emotii, nici de confort nu se pune problema cat timp stabilirea dobanzii revine exclusiv bancii creditoare, care poate lua si decizii arbitrare care sa nu tina cont de realitatile din piata.

Depozitele iau o gura de oxigen

Plasamentele in dolari si euro au ajuns comparabile in acest moment cu multe dobanzi oferite pentru depozitele in lei. Distanta a ajuns la 1-2 procente, iar aceasta poate fi parcursa rapid cu ajutorul cursului de schimb, daca tendinta de depreciere usoara a leului se mentine.

Vestea buna este ca nu va trebui sa contemplam prea mult dobanzi real-negative, mai multe declaratii ale reprezentantilor ARB si BNR subliniind riscurile descurajarii economisirii. Nu este oricum normal ca deponentii sa subventioneze generozitatea bancilor care ne coplesesc acum cu oferte irezistibile de creditare in lei.

Nu va culcati insa pe urechea unor dobanzi comode si la scadenta, in special pentru imprumuturile ipotecare. Dobanzile din prezent sunt fixe doar o perioada limitata de timp, iar o majorare ulterioara nu este exclusa.

Mai ales ca bancile nu au resurse pe termen lung in lei si vor trebui sa le atraga din piata la costuri mai piperate decat o pot face acum.

Dolarul are un culoar bun

"Cred ca aprecierea dolarului va continua, iar pe termen scurt raportul euro-dolar poate ajunge pana la 1,15. In plus, sfarsitul de an ar putea aduce repatrieri masive ale profiturilor pentru companiile americane de peste hotare, bani care vor fi schimbati in dolari, iar presiunea mai mare la cumparare va impulsiona cotatiile monedei americane."

Serban Florea, analist WBS.

Dobanzi mai mari la depozite

"Cred ca bancile autohtone nu isi vor mai permite multa vreme sa incurajeze consumul cu dobanzile insignifiante din prezent pentru depozite si vor incepe treptat sa urce randamentele, chiar si in absenta unor stimuli din partea BNR. In ceea ce privese creditele, cred ca marjele actuale de profit se vor conserva.

Privatizarea BCR nu va aduce prea multe beneficii consumatorului, existenta unei banci mari de stat fiind pana acum un factor de temperare pentru politicile agresive de urmarire a profitului din sistemul bancar." Ilie Serbanescu, analist economic

Dobanzile in lei, tot mai aproape de cele in valuta

Scadenta ... Dobanzi medii lei (%)... Libor (%) ... Euribor (%)

1 luna .................. 5,09 ........................ 4,09 ............ 2,13

3 luni ................... 5,51 ........................ 4,29 ............ 2,27

6 luni ................... 5,70 ........................ 4,51 ............ 2,41

12 luni ................. 6,18 ........................ 4,77 ............ 2,60