Pentru patriotii de ocazie, nici nu conteaza ce scrie in proiectul legii minoritatilor. Ca de obicei, tema a devenit calul de bataie al tuturor disperatilor dupa voturi.

Nu vorbesc aici despre Vadim Tudor sau Paunescu, cu ei nu avem surprize, macar sint consecventi. Problema apare cind politicieni altfel normali, nefiind la putere, simt ca este datoria lor sa se inflameze cind e vorba de maghiari. Zici UDMR, zici secesiune, trebuie sa iei un ton grav si e musai sa afisezi batosenie nationala.

Mircea Geoana a uitat ca este seful unui partid social-democrat modern si s-a gindit ca ar fi o idee buna sa le arate ungurilor pisica. Asa ca s-a intors nu foarte mult in timp, cind partidul sau minca unguri pe piine. Nu e prima data cind PDSR-PSD se comporta altfel in opozitie decit la putere.

In 1996 - 2000 obisnuia sa sufoce CDR cu valuri de nationalisme de fiecare data cind maghiarii aveau vreo cerere. Ajuns la putere, a acceptat placutele bilingve si limbile minoritatilor in administratie, exact cererile UDMR pe care din opozitie le prezenta ca un fel de apocalipsa planuita la Budapesta.

Acest joc schizoid - nationalisti transpirati in opozitie, europeni finuti la guvernare - se prelungeste in PSD si sub noua conducere.

Dar nu doar Geoana a jucat pe coarda nationalista. Si noua generatie fara ideologie, dar pragmatica, de la PIN, si-a luat doza de isterie saptamina asta. Cozmin Gusa si Lavinia Sandru au facut turul televiziunilor, avertizind asupra enclavizarii, segregarii etc. Daca i-ai intreba despre ce articol vorbesc, ti-ar spune ca patriotii adevarati nu se incurca in fleacuri.

Apropo de Sandru, daca asta e „Generatia Asteptata", eu sper sa ramina generatia mult-de-tot-asteptata.

Problema e urmatoarea: pentru ca extremistii, permanenti sau de ocazie, ocupa scena, argumentele rationale si la obiect ale partii romane se pierd in peisaj. Nu am vazut nici o singura dezbatere calma si aplicata pe proiectul de lege. Politicienii romani traiesc cu ideea ca daca nu pufai pe urechi a amenintare virila ca sa bagi frica in bozgori, atunci nu meriti sa reprezinti poporul.

Astfel incit nu stim, de pilda, cum vor functiona viitoarele Consilii Nationale ale Autonomiei Culturale (CNAC).

Si eu am semne de intrebare legate de proiect. Mi se pare ca respira un aer conservator al elitelor care conduc acum minoritatile, ca libertatea individuala risca sa fie afectata in viitor de drepturile colective prin interventia comunitatii intr-o sfera prea mare de decizii, care ar trebui sa priveasca familia sau individul.

Mi se pare ca numirea sefilor redactiilor pentru minoritati de la TVR numai cu acordul CNAC afecteaza libera exprimare a jurnalistilor de acolo. Dar unde sa aduci acest gen de obiectii? Cind alde Paunescu, Geoana, Sandru se isterizeaza inutil si sar direct la secesiune, restul e tacere.