Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, si-a invitat compatriotii sa iasa din nou in strada, de aceasta data pentru a celebra prima aniversare a „revolutiei portocalii", initiata dupa alegerile din 2004 si care a propulsat la putere actualul regim prooccidental.

In urma cu un an, incepand din 22 noiembrie, timp de 17 zile, sute de mii de ucraineni, sustinatori ai „revolutiei portocalii", au manifestat in Piata Independentei din Kiev, numita si Maidan, pentru a anula victoria prin frauda a candidatului sprijinit de regimul Kucima, Viktor Ianukovici.

„Timp de 13 ani, Ucraina a fost independenta", a spus Iuscenko, referindu-se la desprinderea tarii de Uniunea Sovietica in 1991. „Dar a devenit libera in timpul acelor zile portocalii", a adaugat presedintele ucrainean, care a semnat, de altfel, un decret prin care 22 noiembrie va deveni sarbatoare nationala, cu numele de Ziua libertatii.

Iluzii pierdute

Daca anul trecut oamenii au iesit in strada fara sa mai stea pe ganduri si au indurat gerul si viscolul saptamani de-a randul, acum, printre fostii revolutionari de pe Maidan domneste confuzia si dezamagirea.

Un sondaj de opinie, dat publicitatii saptamana trecuta, a scos la iveala faptul ca majoritatea ucrainenilor, mai exact 57a, considera ca actuala putere nu si-a respectat promisiunile cu care inflacarau multimile anul trecut.

Citeste articolul complet in Evenimentul zilei