Potrivit unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers, numarul companiilor care au raportat pierderi financiare din 2003 si pana in prezent a crescut cu 50 la suta.

Studiul a evidentiat faptul ca pierderile totale inregistrate de 1.227 din aceste companii, care au fost in masura sa isi calculeze prejudiciile, au depasit doua miliarde de dolari in ultimii doi ani.

De asemenea, studiul privind criminalitatea economica pe plan mondial, editia 2005, realizat de PricewaterhouseCoopers arata cresterea infractionalitatii economice la adresa companiilor.

Aproape jumatate din totalul organizatiilor din lume fiind victime ale fraudei in ultimii doi ani.

Numarul companiilor care au raportat cazuri de frauda a crescut de la 37 la suta in 2003 la 45 la suta in prezent.

In medie, companiile au suportat pierderi in valoare de 1,7 milioane dolari ca urmare a unor "fraude tangibile", ce au rezultat in pierderi financiare directe si imediate.

Printre astfel de fraude se numara deturnarea de active, utilizarea de mijloace frauduloase si contrafacerea.

Studiul, realizat din doi in doi ani, a cuprins 3.634 companii din 34 de tari si s-a desfasurat in colaborare cu Universitatea Martin-Luther din Halle-Wittenberg, Germania.

Companiile din intreaga lume au raportat in medie 8 cazuri de frauda cu care s-au confruntat din 2003 si pana in prezent.

Cu cat organizatia este mai mare, cu atat creste si probabilitatea ca aceasta sa fie tinta unor acte de frauda si sa le depisteze.

Companiile mai mari au raportat in medie 12 astfel de incidente. Nici o companie sau industrie, indiferent de marime si indiferent daca este sau nu listata pe piata de capital, nu a fost imuna la frauda.

Studiul a fost realizat in 34 de tari in perioada mai-septembrie 2005. PricewaterhouseCoopers ofera servicii de consultanta fiscala si juridica clientilor publici si privati din industrie, in principal.

Articol integral in Banii Nostri