Potrivit declaratiilor facute luni de catre Mikhail Kamynin, oficial in Ministerul de Externe al Rusiei, citat de agentia de stiri Ria Novosti, Rusia este principalul furnizor de gaze naturale catre Europa, insumand 30% din importurile de gaze naturale ale Uniunii Europene.

De asemenea, Rusia este si al doilea mare exportator de petrol si derivate din petrol al Europei, cu 20% din importurile de petrol ale Uniunii Europene, informeaza Ria Novosti.

Mikhail Kamynin a mai declarat ca exporturile de combustibil si energie au inregistrat 59,4% din totalul exporturilor din Rusia. Potrivit oficialului rus, citat de Ria Novosti, Rusia este al treilea mare exportator catre tarile Uniunii Europene, dupa Statele Unite ale Americii si China, si al patrulea importator din Europa dupa Statele Unite ale Americii, Elvetia si China.

"Uniunea Europeana absoarbe peste 50% din comertul exterior al Rusiei si reprezinta aproximativ 70% din capitalul strain acumulat in economia tarii" a mai precizat oficialul rus, citat de Ria Novosti.

Importurile din tarile Uniunii Europene reprezinta in principal servicii si bunuri industriale si de consum, incluzand echipamente (35,5%), autoturisme (11%), produse chimice (13,8%) si produse agricole (9,9%).

Metalele feroase si neferoase au insumat 11,4% din exporturile Rusiei, metalele si pietrele pretioase(2,7%), iar lemnul-2,2%, a mai punctat oficialul Ministerului de Externe din Rusia.