Cancelarul german Angela Merkel a intampinat cu bucurie vizita Secretarului de Stat in Germania marti dimineata. Intalnirea de la Berlin a reintarit baza relatiilor dintre cele doua state, dupa raceala care a caracterizat cooperarea dintre SUA si Germania, in timpul cancelarului Schroeder care s-a opus razboiului din Irak.

Merkel a explicat ca relatiile de prietenie intre UE si SUA se bazeaza pe valori democratice comune.

Referitor la acuzatiile privind inchisorile secrete ale CIA in Europa si ale actiunilor SUA in lupta impotriva terorismului, Merkel a subliniat ca "trebuie sa gasim un echilibru intre ceea ce ameninta libertatea noastra si valorile democratice, in asa fel incat sa respectam democratia, dar sa asiguram si siguranta cetatenilor".

Condoleezza Rice si-a aratat bucuria de a se intoarce in Berlin, "un oras care a intampinat-o cu pregatiri de sarbatoare."

Rice a subliniat in cadrul discutiilor ca provocarile pe care le impune razboiul anti-terorism trebuie acceptate in cadrul legal si in contextul obligatiilor pe care le presupun valorile democratice.

Secretarul de Stat a reiterat faptul ca SUA condamna tortura, care incalca legea si Conventia impotriva Torturii, si a aminit ca operatiunilor militare americane se desfasoara in total acord cu cadrul legal si cu respectarea suveranitatii statelor.

"Avem nevoie de serviciile de informatii din statele partenere, care sa poata coopera, sa fie eficiente, pentru a proteja cetatenii SUA si ai intregii lumi," a conchis Rice.

Rice si Merkel au discutat si despre relatiile cu Rusia, implicarea in Irak si Afganistan si negocierile cu Iran, comunismul din Belarus si scopul turneului european intreprins de Secretarul de Stat american.