Discutiile presedintelui Traian Basescu cu secretarul de stat au vizat tratatul ce urmeaza a fi parafat privind bazele americane militare, dar si subiecte precum stabilitatea in Balcanii de Vest, Marea Neagra, colaborarea in Afganistan si Irak, si chestiuni economice.

Seful statului roman a amintit faptul ca aceasta vizita oficiala vine in momentul aniversararii a 125 de ani de colaborare diplomatica bilaterala dintre Romania si SUA, si la 10 luni de la discutia cu presedintele american George W. Bush despre aceste baze militare ce vor fi amplasate in Romania.

"Acest tratat aseaza Romania in circuitul de securitate globala, cu o contributie importanta, iar momentele semnarii si validarii de Parlament, vor transforma Romania intr-un pilon de stabilitate in regiune", a afirmat presedintele statului roman.

Locatiile prevazute in acest acord de acces sunt baza aeriana Kogalniceanu, baza de antrenament Babadag si zonele de antrenament Cincu si Smardan, destinate tuturor categoriilor de arme - terestre, aeriene, navale.

Potrivit presedintelui Basescu, parafarea acestui tratat inseamna o confirmare a faptului ca armata romana a ajuns la un potential care-i confera statutul de partener al SUA. Structurile de securitate sunt capabile sa colaboreze cu stucturile omologe americane. Tratatul confera Romaniei credibilitate politica pe plan international.

Seful statului a subliniat un "bun extrem de pretios al relatiilor bilaterale" pe care il pune la dispozitie Romania - acceptarea prezentei americane militare de catre romani.

Semnarea acestui acord nu presupune un risc mai mare pentru Romania, a mai adaugat presedintele Basescu. Romania si-a asumat riscuri odata cu prezenta in Irak, Afganistan si in Balcani. "Nu implica un risc mai mare, ci o implicare mai mare in sistemul global de securitate.

Potentialul de risc s-a declansat de cand Romania a devenit aliat in lupta impotriva terosrismului", a declarat Traian Basescu.

Seful statului a asigurat ca Romania va ramane in Irak "pana la capat" sub rezolutia ONU, alaturi de aliatii sai, astfel ca la retragerea din Irak sa fie indeplinite toate dezideratele de democratie si de siguranta in statul arab.

Referitor la acuzatiile privind presupusele centre de detentie ale CIA, Traian Basescu i-a invitat pe cei care mai au suspiciuni sa"pofteasca in Romania si sa cerceteze," adaugand: "Nu mai suntem dispusi sa acceptam speculatiile conform carora am incalca drepturile omului!"