APADOR-CH, Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii, Centrul de Resurse Juridice, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Grupul pentru Dialog Social si Societatea Academica din Romania au adresat marti, 20 decembrie 2005, o plangere Consiliului Superior al Magistraturii impotriva modului in care procurorii Departamentului National Anticoruptie au solutionat cazul "Stenogramele PSD".

Organizatiile semnatare ale plangerii fac parte dintre cele care au cerut Parchetului general, in decembrie 2004, sa efectueze cercetari in cazul "Stenogramele PSD".

Motivele pentru care organizatiile semnatare au formulat plangerea adresata Consiliului Superior al Magistraturii se refera la necomunicarea rezolutiei motivate prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale in cauza si la modul atipic in care s-a procedat la solutionarea acestui dosar.

Departamentul National Anticoruptie si-a incalcat obligatia legala de a comunica organizatiilor semnatare rezolutia motivata prin care a dispus solutia de neincepere a urmaririi penale.

Ratiunea acestei obligatii legale este de a permite autorului sesizarii sa cunoasca motivele pentru care procurorul a considerat-o neintemeiata si, cu ocazia formularii plangerii impotriva solutiei, sa poata combate sustinerile procurorului.

Necomunicarea rezolutiei motivate are doua posibile explicatii logice: ori procurorii Departamentului National Anticoruptie nu cunosc legea si nu stiu ca au aceasta obligatie legala, ori motivele solutiei de neincepere a urmaririi penale sunt atat de neconvingatoare incat parchetul prefera sa nu fie cunoscute de nimeni.

De asemenea, contrar practicii curente de solutionare a dosarelor cu invinuiti, Departamentul National Anticoruptie a transformat invinuitii – care ar fi primit, eventual, o solutie de scoatere de sub urmarire penala - in faptuitori, ceea ce a permis emiterea solutiei de neincepere a urmaririi penale.

Artificiul folosit a fost infirmarea actului de incepere a urmaririi penale in dosarul stenogramelor cu cateva zile inainte de emiterea rezolutiei de neincepere a urmaririi penale.

Modul atipic in care a procedat parchetul este de natura sa creeze banuieli cu privire la obiectivitatea si impartialitatea procurorilor care au solutionat cauza.

Organizatiile neguvernamentale au cerut Consiliului Superior al Magistraturii sa efectueze verificari la nivelul intregului Minister Public cu privire la respectarea de catre procurori a obligatiei legale de a comunica rezolutiile/ordonantele de neurmarire penala si cu privire la practica obisnuita de solutionare a dosarelor cu invinuiti.

20 decembrie 2005

APADOR-CH

Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii

Centrul de Resurse Juridice

Fundatia pentru o Societate Deschisa

Grupul pentru Dialog Social

Societatea Academica din Romania