Ucraina va semna in curand protocoale cu Slovacia si Romania pentru vanzarea combinatului minier de la Krivoi Rog, unde toate cele trei tari sunt coproprietare a anuntat joi ministrul ucrainean pentru Industrie, Volodimir Sandra, citat de Ukrainian Journal.

Ucraina isi va vinde partea sa de actiuni prin intermediul unei licitatii, urmand ca firma castigatoare sa ajunga ulterior la o intelegere cu Romania si Slovacia, a mai precizat ministrul ucrainian.

Potrivit Ukrainian Journal in luna decembrie Valentyna Semeniuk, presedintele Fondului Proprietatii de Stat a declarat ca pentru vanzarea combinatului minier de la Krivoi Rog sunt interesati in prezent opt potentiali investitori, printre care Mittal Steel, China-Steel, Magnitogorsk Iron & Steel Works.

Istoria combinatului de la Krivoi Rog a inceput in anul 1983 cand Ucraina a luat decizia construirii unui combinat de imbogatire a minereurilor acide, pe care sa-l faca impreuna cu Romania si cu alte cinci state din blocul comunist. Potrivit cotidianului ucrainian, participatia Ucrainei la acest combinat este de 56.4%.

La acest proiect Romania s-a angajat sa investeasca aproximativ 800 de milioane de dolari, ceea ce, cantitativ, insemna mai mult de 26% din combinat. Ucraina urma sa plateasca in pelete de minereu, care ar fi urmat sa fie folosite de Sidex.

Finalizarea constructiei combinatului urma sa aiba loc in anul 1992, dar lucrarile au fost sistate in 1990, cand deja era construit in proportie de 90% si firmele romanesti investisera circa 800 milioane dolari.

De atunci statul roman incearca sa gaseasca o modalitate de a recupera aceasta investitie neperformanta, combinatul de la Krivoi Rog fiind in acest moment unul dintre litigiile relatiilor dintre Romania si Ucraina. Statul roman a imputernicit anul trecut compania LNM Holdings sa negocieze, pentru partea romana, conditiile de finalizare a lucrarilor la combinatul Krivoi Rog.

In octombrie 2005, Mittal Steel a cumparat cea mai mare otelarie din Ucraina, Kryvorizhstal, contra sumei de 4,81 miliarde de dolari (4,02 miliarde de euro). Prin aceasta achizitie, Mittal Steel controleaza aproximativ 20% din productia de otel a Ucrainei.