In Muntenegru a avut loct luni-seara una dintre cele mai grave catastrofe feroviare produse in ultimii ani in Europa, dupa ce un tren aglomerat a deraiat in nordul tarii. Bilantul, deocamdata provizoriu, indica faptul ca in urma accidentului si-au pierdut viata 46 de persoane, iar alte 198 au fost ranite.

Zeci de echipe de salvare deplasate in zona continuau ieri sa caute eventuali supravietuitori printre ramasitele vagoanelor strivite. Numarul mare al mortilor si ranitilor este explicat de faptul ca, dupa ce au iesit de pe sine, mai multe vagoane s-au prabusit circa 200 de metri intr-o prapastie din apropierea raului Moraca, transformandu-se in uriase sicrie de metal.

Printre cei 300 de pasageri ai trenului se aflau numerosi copii care se intorceau din vacanta de iarna petrecuta in nordul tarii.

Peste 100 de copii printre raniti

„44 de persoane au fost ucise, intre care cinci copii. 198 au fost ranite, intre care 105 copii, si au fost transportate de urgenta la spitalele din jur", a indicat directorul spitalului din capitala Podgorica, Miodrag Djurovici. La numai cateva ore de la accident, medicii spitalului efectuasera deja 18 interventii chirurgicale dificile.

Garnitura, care venea de la Bijelo Polje, a deraiat in jurul orei locale 17.00, in timp ce se indrepta catre Podgorica. „Trenul a accelerat dupa iesirea dintr-un tunel, chiar deasupra raului Moraca, iar apoi totul a devenit negru", a povestit un pasager ranit.

Televiziunile din Muntenegru au difuzat imagini care aratau vagoanele distruse si membrii echipelor de salvare care evacuau ranitii pe targi. Una dintre cele mai triste imagini a fost cea a unui medic care transporta in brate trupul nemiscat al unui copil.

Telefoanele mobile imprastiate printre tufisurile si pietrele din zona catastrofei sunau necontenit, potrivit relatarii unui fotoreporter Reuters.

Franele au cedat

La scurt timp dupa accident, guvernul de la Belgrad a ordonat tuturor spitalelor din Serbia sa se pregateasca pentru primirea de raniti, iar principalul centru de transfuzii a trimis de urgenta 200 de unitati de sange. Acelasi elan de solidaritate a cuprins si celelalte foste republici iugoslave, Macedonia, Bosnia si Croatia, care au oferit ajutor medical.

Articol integral in EVZ