"De prea multe ori mafia a ajuns pe masa guvernului" a declarat presedintele la bilantul M.I. iar fraza sa a devenit rapid titlu in ziare si de emisiuni. Dar cum si cand a ajuns pe masa guvernului? Din spusele dlui Basescu reiese ca inca din ´96 dansul atragea atentia guvernului CDR ca "a ajuns mafia pe masa guvernului, la propunerile unor colegi".

Intrebarea e daca nu cumva mafia era deja acolo - si ca guvernele s-au mai schimbat dar mafia a ramas la masa asteptandu-si linistita noii comeseni. Doar n-o sa credem ca guvernarea Vacaroiu era sfanta si curata si ca mafia s-a nascut pe masa guvernului abia cand a botezat-o dl Basescu, acum 10 ani? Poate ca mafia si-a mai schimbat palaria dar naravul, ba.

In schimb presedintele si-a schimbat opinia cam des: nu de mult declara ca Romania "nu mai accepta eticheta de tara corupta" intrucat coruptia s-ar fi micsorat de frica Aliantei iar acum ii pune el insusi eticheta de mafie - si inca in fata politistilor pe care i-a felicitat pentru succesele lor impotriva coruptiei "dand Cezarului ce-i al Cezarului". Care Cezar? Poate Brutus.

Politia se numara si ea printre cei care au suit mafia pe masa guvernului - cand nu i-au bagat-o direct in pat. Discursurile antimafie reprezinta insa acum, inaintea integrarii in UE, un pas insuficient.

Am vorbit destul despre mafie, am barfit-o si am poreclit-o in fel si chip, am vorbit destul despre baronii de presa care lupta fiecare cu mafia celuilalt, am comentat rolul serviciilor secrete in cresterea si protejarea mafiilor. De-acum e timpul sa mai facem si altceva decat fotografii la masa.

Daca mafia a ajuns pe masa guvernului - atunci sa ajunga si pe masa de operatie si s-o vedem sterilizata si eutanasiata. Altminteri o sa ne vaitam de muscaturile ei pana la adanci batraneti.

Presedintele a indicat ce-i drept si cativa vinovati: premierul, ministrul Seres si ministrul Nicolaescu (pe care de-abia il laudase) care a inteles "tarziu" ca sentintele justitiei se respecta indiferent "daca ne place sau nu".

Iata insa ca nici presedintelui nu i-a placut - si nici n-avea cum! - sentinta prin care justitia americana l-a achitat pe puscasul marin vinovat de uciderea lui Teo Peter. Dl Basescu a considerat ca achitarea ucigasului marin arata "dispret" fata de poporul roman si a declarat ca "nu permite asa ceva".

Nu permite, cum? Si cui? Cine-i cere permisiunea? Sentinta americana arata ceva mult mai grav: dispret pentru adevar si dispret pentru viata. SUA culpa! Dar institutiile noastre cat de bine si-au aparat cauzele daca au pierdut si procesul cu gurul Bivolaru in Suedia si procesul cu animalul american? Asa incat, pana una-alta, strigam vitejeste - de sub masa.