Liderul Partidului Democrat, Emil Boc, a declarat luni ca pune in vedere UDMR sa isi demonstreze loialitatea fata de Romania sau altfel sa paraseasca coalitia de guvernamint. In replica, UDMR arata ca nu accepta lectii de loialitate de la nimeni.

Democratii sint nemultumiti de atitudinea Uniunii maghiare, dupa ce saptamina trecuta Consiliul Europei a adoptat o recomandare propusa de senatorul Gyorgy Frunda, in care se propune largirea sensului de natiune.

La sfirsitul reuniunii Biroului Permanent al Partidului Democrat de astazi, presedintele PD, Emil Boc a adoptat o pozitie dura fata de Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR).

Boc a criticat Uniunea pentru faptul ca nu isi precizeaza pozitia fata de adoptarea de catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a recomandarii 1735 prin care se recomanda statelor membre ale CoE sa se alinieze din punct de vedere legislativ, inclusiv constitutional, la standardele europene privind minoritatile.

PD a cerut totodata ca UDMR sa il retraga pe senatorul Gyorgy Frunda din pozitia de reprezentant al Romaniei la Consiliul Europei.

"E inacceptabil ca un parlamentar al Romaniei sa spuna ca nu reprezinta Romania la Strasbourg, declaratie sustinuta tacit si de presedintele UDMR care a spus ca Frunda reprezinta intii interesele maghiarilor din Romania", a declarat Emil Boc.

Liderul democrat a mai spus ca este momentul fie ca UDMR sa isi demonstreze loialitatea fata de Romania, fie sa iasa din coalitia de guvernamint.

Pe de alta parte, intr-o declaratie pentru Hotnews.ro, liderul UDMR, Marko Bela, a spus ca Uniunea maghiarilor nu accepta lectii de loialitate din partea nimanui. UDMR crede ca aparind interesele maghiarilor din tara noastra apara implicit si interesul Romaniei.

"Stim foarte bine care sint interesele Romaniei si credem ca daca reprezentam interesele celor 1,5 milioane de maghiari o facem in intereseul tuturor", a spus Marko Bela.

Liderul maghiar a mai aratat ca in opinia sa, prin declaratii precum cea a democratului Emil Boc se cauta deturnarea atentiei de la probleme mai importante, precum cea a coruptiei.

Marko Bela a aratat ca inflamarea unei retorici nationaliste devine tot mai periculoasa si daca acest lucru va continua este pusa in pericol inclusiv aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Saptamina trecuta, APCE a recomandat Consiliului de Ministri sa invite toate statele membre sa promoveze recunoasterea drepturilor culturale ale minoritatilor, in legislatiile nationale.

Articolul 16.4 din recomandarea APCE arata ca pentru a respecta aceste standardele europene statele trebuie sa integreze toti cetatenii, indiferent de apartenenta etno-culturala, intr-o entitate civica si multiculturala. Tot astfel, se recomanda statelor respective sa nu se mai defineasca exclusiv etnic sau exclusiv cultural.

Recomandarea a fost initiata de Gyorgy Frunda, sef al delegatiei parlamentarilor romani la APCE, care a depus, in decembrie 2005, un raport in Comisia pentru Afaceri Legislative si Drepturile Omului. Propunerea a fost votata in 26 ianuarie in plenul APCE, devenind Recomandare.