In ultimii trei ani, piata de birouri de clasa A din Bucuresti a crescut rapid si a atras tot mai mult atentia internationala, se arata intr-un studiu recent realizat de compania imobiliara CB Richard Ellis (CBRE).

Raportul arata insa ca anul trecut randamentul investitiilor in spatiile de birouri a scazut pana la 8,5%, fata de nivelul de 12% inregistrat in 2004. Potrivit analistilor CBRE, acest trend descendent se va mentine si anul acesta, dar la o intensitate mai redusa.

In pofida unui trend descendent referitor la randamentul investitiilor in spatiile de birouri din Bucuresti, capitala Romaniei se situeaza inca la unul dintre cele mai ridicate niveluri din Europa.

In regiune, nivelul de 8,5% inregistrat in anul 2005 de capitala Romaniei este depasit doar de Sofia, unde nivelul randamentului a fost de 10,3% in 2005, precum si de Istanbul si Moscova, capitale in care randamentul s-a situat la nivelul de 10%.

Spre deosebire de Bucuresti in alte capitale din regiune precum Praga, Atena, Budapesta, Varsovia si Bratislava, nivelul randamentului investitiilor in spatiile de birouri se situeaza intre 6,5% si 7,5%.

Alexandru Nitescu, director al Departamentului de Investitii/Terenuri in cadrul companiei Regatta este de parere ca randamentul unei investitii imobliare este direct proportional cu riscul si ca in Bucuresti acest risc a scazut.

"Randamentul este raportul dintre castigurile obtinute si suma investita. De asemenea acesta este direct proportional cu riscul. Datorita faptului ca riscul este in scadere si mediul de afaceri s-a imbunatatit, interesul investitorilor in piata romaneasca este mai mare", considera Alexandru Nitescu, directorul Departamentului Investitii/Terenuri, din cadrul companiei Regatta.

Chiria la spatiile de birouri clasa A a crescut

Cu toate ca randamentul investitiilor in spatiile de birouri a scazut, studiul CBRE arata ca nivelul chiriilor pe acest segment imobiliar a crescut. Astfel, in Bucuresti, fata de anul 2004, nivelul chiriilor a crescut in 2005 cu 2,8%, ajungand la sfarsitul anului trecut la 18,5 euro pe metru patrat pe luna.

Aceasta tendinta este confirmata si de Mihaela Raducanu, director al Departamentului de Inchirieri in cadrul companiei imobiliare Regatta, care a declarat pentru Hotnews.ro ca in ultimele luni chiria la spatiile de birouri clasa A in Bucuresti a crescut.

"In ceea ce priveste chiriile la spatiile de birouri de clasa A, in ultimile luni s-a inregistrat o usoara crestere din cauza lipsei de oferte pe piata care sa satisfaca cererea existenta", a declarat Mihaela Raducanu.

Comparativ cu alte capitale europene, Bucurestiul este mai scump decat Sofia unde chiria este de 15,5 euro pe metru patrat pe luna si decat Istanbul si Bratislava, capitale in care chiria la spatiile de birouri clasa A este de 18 euro pe metru patrat pe luna.

Pe de alta parte chiria in Bucuresti este mai ieftina decat in Budapesta sau Varsovia unde aceasta este de 20 euro si respectiv 24 euro pe metrul patrat pe luna. Nivelul chiriei la spatiile de birouri din Bucuresti este similar cu cel inregistrat in Praga, capitala Cehiei.

Analistii companiei CB Richard Ellis arata faptul ca piata spatiilor de birouri din Bucuresti a crescut rapid in ultimii trei ani. In 2005, spun realizatorii studiului, stocul spatiilor de birouri din Capitala a crescut cu 35%, totalizand in prezent circa 820.000 de metri patrati.

Pentru 2006, CBRE estimeaza ca la aceasta suprafata se va adauga inca o suprafata de aproximativ 200.000 de metri patrati, din care jumatate este deja preinchiriata.

Anul 2005 a mai insemnat pentru piata spatiilor de birouri din Bucuresti si o imbunatatire a calitatii acestor spatii, precum si un grad de ocupare la un nivel foarte ridicat. Astfel, 40% din stocul de birouri se incadreaza in prezent in clasa A, iar suprafata inchiriata in cursul anului trecut a atins o valoare record de 192.000 metri patrati.

Surse din piata imobiliara care au preferat sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Hotnews.ro ca datele din recentul raport care consemneaza o scadere a randamentului la investitiile in spatiile de birouri sunt corecte si ca acest lucru este urmare a maturizarii pietei imobiliare din Romania.