Rezistenta la justitie pune in miscare resurse nebanuite de demagogie, limbism si iresponsabilitate politica.

Votul de ieri din Parlament este expresia institutionala, grava si teribil de periculoasa, a unor puternice forte rezistente la reforma si inrudite prin dosar. Solidaritatea in ticalosie depaseste partidele si uneste indivizi din lumi aparent paralele, iar pe unii jurnalisti ii transforma in spalatori de cadavre.

O lege extrem de importanta a cazut ieri in Senat. Rateul apartine exclusiv celor patru partide de la guvernare, cu un rol special distribuit liberalilor, conservatorilor si udemeristilor. Meschin,dar previzibil, PSD si PRM au votat impotriva, insa legea a picat din cauza ca senatorii puterii au chiulit masiv.

Este inadmisibil si suspect ca, intr-un moment-cheie, Coalitia pare incapabila sa-si mobilizeze oamenii. Unele partide pot fi banuite chiar de colaborationism tacit cu opozitia, avind interese comune. In cazul de fata, decredibilizarea Departamentului National Anticoruptie si amplificarea confuziei i-ar bucura nespus, pe linga cei din PSD, si pe liberali, si pe conservatori.

Proiectul de lege respins ieri la Senat viza aprobarea ordonantei prin care vechiul Parchet Anticoruptie se transforma intr-un Departament in cadrul Parchetului General. Istoria acestei schimbari institutionale este recenta. Curtea Constitutionala hotarise, acum citeva luni, ca Parchetul National Anticoruptie nu mai are voie sa cerceteze parlamentari.

Desfiintarea PNA ar fi provocat insa un adevarat haos si ar fi intirziat nepermis anchetarea „pestilor mari". Solutia a fost transformarea PNA in actualul DNA, un departament in Parchetul General. Doar asa anchetele din dosarele Nastase, Mazare puteau continua fara intreruperi si blocaje.

Ordonanta a trecut de Camera Deputatilor, a fost aprobata fara obiectii la Comisia juridica din Senat, insa ieri a picat din cauza ca senatorii puterii au strins doar 47 din cele 69 de voturi necesare unei legi organice. Potrivit listelor de vot, cei mai multi chiulangii au fost de la PNL, PC si UDMR. Acestia au avut si oameni care s-au abtinut ostentativ, plimbindu-se pe holurile Senatului.

Conservatorii au un vicepremier cu dosar la DNA si ar fi tare bucurosi sa scape de Morar cu tot neamul lui de procurori.

Faptul ca ordonanta a picat ieri pune din nou in discutie viitorul DNA, creeaza nesiguranta si incertitudine si il obliga pe seful statului sa retrimita legea in Parlament. Iar acest gest previzibil al presedintelui va da apa la moara celor care se vaita deja ca sint victimele lui Traian Basescu.

Am sesizat in ochii fostului ministru al Justitiei Rodica Stanoiu un licar bolnavicios de satisfactie, explicind ca dosarele de la „asa-zisul DNA" trebuie musai mutate la Parchetul General. Adica la procurorii lui Ilie Botos, maestri in albit, musamalizat si ucis anchete pe cale procedurala.