Reprezentantii a opt organizatii neguvernamentale au criticat dur vineri decizia Senatului privind Ordonanta de infiintare a Departamentului National Anticoruptie si i-au cerut presedintelui Traian Basescu sa nu promulge legea de respingere a acestui act normativ.

Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, citat de Radio Romania, a explicat ca acest demers al societatii civile este determinat de faptul ca Romania se afla intr-o situatie de criza dupa vot de joi din Camera Superioara a parlamentului.

In numele mai multor organizatii reprezentate la conferinta de presa, Parvulescu a mai cerut Executivului sa isi asume raspunderea guvernamentala asupra unei legi privind organizarea si functionarea Departamentului National Anticoruptie.

Plenul Senatului a respins, joi, din lipsa de cvorum ordonanta privind modificarea competentelor Parchetului National Anticoruptie si transformarea acestuia in departament national de lupta impotriva coruptiei.

Principala modificare a ordonantei Guvernului viza reorganizarea PNA, astfel incat deputatii si senatorii sa poata fi anchetati si trimisi in judecata.

Ordonanta a fost respinsa cu 46 de voturi pentru si 33 impotriva. Astfel, faptele de coruptie savarsite de demnitari nu mai intra in competenta PNA, ci a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Deocamdata, ordonanta Guvernului ramane in vigoare pana cand legea de respingere este promulgata de presedintele Traian Basescu si apare in Monitorul Oficial.