Citiva dintre sportivii prezenti la Jocurile din acest an concureaza intr-o disciplina insolita: aceea a celor mai deosebite porecle. Sanse mari de a se impune la capatul saptaminilor de intrecere le au "Tomata zburatoare" Shaun White si "Cirnatul rapid" Georg Hackl. La capitolul cliseelor exceleaza Stephane Lambiel, cunoscut drept "Micul print al ghetii".

Americanul Shaun White, campionul olimpic la halfpipe masculin, si germanul Georg Hackl, cel care nu a reusit sa-si apere titlul in proba individuala la sanie, terminind in acest an doar pe locul al saptelea, sint candidatii cu mari sanse de a se impune intr-una din cele mai insolite discipline prezente la Jocurile Olimpice de la Torino: originalitatea poreclelor.

Primul este cunoscut sub apelativul de "Tomata zburatoare", din cauza pletelor sale roscate si a salturilor impresionante, in timp ce al doilea se mindreste cu numele de "Cirnatul rapid", datorita vitezei cu care a cucerit cele trei titluri olimpice pe care le are in palmares.

A priori, "Hanni" (saritorul finlandez cu schiurile Janne Ahonen), "Raph" (biatlonistul francez Raphael Poiree) sau "Steph" (patinatorul elvetian Stephane Lambiel) sint outsideri in lupta pentru rivnitul titlu.

Exista, insa, alti sportivi care s-ar putea apropia de podium: schiorul francez Antoine Deneriaz, poreclit "Tonio", a devenit "Colosul din Morillon (orasul sau natal), dupa ce a cucerit medalia de aur in proba de coborire.

Ahonen sau compatriotul sau Antti Autti (concurent la snowboarding), amindoi cunoscuti ca "Finlandezii zburatori", ori Lambiel, "Micul print al ghetii", s-ar putea impune la categoria cliseelor, mult mai putin importanta.

In topul celor porecliti in functie de fizicul lor se va regasi, fara indoiala, hocheistul american Doug Weight. Fanii il alinta "Uriasul", cu siguranta datorita gabaritului sau impresionant: 1,80 m inaltime si 91 de kg. Exemplele pot, insa, continua.

Schiorul austriac Benjamin Raich, originar din Arzl im Pitztar, este "Fulgerul din Pitz (Blitz der Pitz)", in timp ce atacantul echipei finlandeze de hochei pe gheata, Saku Koivo, este comparat cu "un bulgare de foc".

Alte porecle nu au decit o legatura indepartata cu sportul, precum aceea a lui Claudio Pescia, "Cowboy-ul spatial" al format iei de curling a Elvetiei. Schiorul american Hermann "Herminator" Maier, portarul ceh Dominik "Dominator" Hasek (hochei pe gheata) sau fostul mare juca tor canadian Wayne "Maretul" Gretzky sint legende ale sportului care au ramas in istorie sub aceste denumiri.

Ele reflecta realizarile din vietile sportive ale acestora. In ceea ce-l priveste pe italianul Armin Zoeggler, de la "Canibalul", asa cum era caracterizat pentru foamea cu care isi devora adversarii, si pina la "Supermanul ghetii", asa cum a fost poreclit dupa cucerirea celui de-al doilea titlu olimpic consecutiv, nu a fost decit un pas.

"Bunica-sanie" s-a retras

"Bunica-sanie", Anne Abernathy, reprezentanta Insulelor Virgine si cea mai virstnica participanta, la cei 52 de ani ai sai, la Jocurile Olimpice de la Torino, si-a anuntat retragerea din competitie. Ea a fost protagonista unui accident petrecut in timpul antrenamentelor, suferind o fractura la incheietura miinii.

"Canibalul" este brigadier-sef

Italianul Armin Zoeggler, sportivul care a devenit campion olimpic in proba de sanie, individual, este de profesie politist. Ca o recompensa pentru obtinerea celui de-al doilea titlu din cariera, dupa cel cucerit in 2002, la Salt Lake City (SUA), carabinierul a fost promovat, ieri, la gradul de brigadier-sef in cadrul politiei italiene.

Totmianina si Marinin s-au impus la perechi

Rusii Tatiana Totmianina si Maxim Marinin au cucerit medalia de aur in proba pe perechi, in fata cuplurilor chineze Dan Zhang - Hao Zhang si Shen Xue - Hongbo Zhao. Dublii campioni mondiali si cvintupli campioni europeni au fost autorii unui program de senzat ie, obtinind scorul record de 135,84 de puncte la liber ales (fata de 133,30, la Cupa Rusiei 2005).

Totodata, cei doi au fost recompensati cu cel mai bun punctaj total din cariera, de 204,48 (fata de 198,49 de puncte obtinute la Campionatele Mondiale 2005, de la Moscova). Revelatia acestei editii a Jocurilor Olimpice o constituie, insa, ascensiunea sportivilor asiatici.

Chinezii au obtinut nu numai medaliile de argint si de bronz, ci chiar si pozitia a patra, prin Qing Pang - Jian Tong, care i-au intrecut, astfel, pe rusii Maria Petrova - Alexei Tihonov.

FINALE

Biatlon, 10 km sprint masculin: 1. Sven Fisher (Ger), 2. Halvard Hanevold (Nor), 3. Frode Andresen (Nor), ... 78. MARIAN BLAJ (ROM);

Patinaj artistic, perechi: 1. Tatiana Totmianina - Maxim Marinin (Rus), 2. Dan Zhang - Huo Zhang (Chi), 3. Xue Shen - Hongbo Zhao (Chi);

Patinaj viteza, 500 m masculin: 1. Joey Cheek (SUA), 2. Dimitri Dorofeiev (Rus), 3. Kang Seok Lee (Cor);

Schi fond, sprint pe echipe, feminin: 1. Suedia, 2. Canada, 3. Finlada; sprint pe echipe, masculin: 1. Suedia, 2. Norvegia, 3. Rusia (ROMANIA, prin ZSOLT ANTAL si MIHAI GALICEANU, a terminat a 11-a in prima semifinala)

ROMANI

Patinaj viteza, 5.000 m, ora 16:30: Claudiu Grozea;

Patinaj viteza pe pista scurta, 500 m, sferturi / semifinale / finale, ora 20:30: Katalin Kristo;

Sanie, doua persoane, ora 17:00, 18:20: Eugen Radu si Marian Lazarescu, Cosmin Chetroiu si Ionut Taran

FINALE

Combinata nordica pe echipe, ora 11:30, 12:35, 16:00;

Patinaj viteza pe pista scurta, 500 m feminin, ora 22:38 (finala B), 22:41 (finala A);

Sanie, dublu masculin, ora 17:00, 18:20;

Schi acrobatic, Moguls masculin, ora 15:00, 18:30;

Schi alpin, coborire, feminin, ora 13:00