Chiar merita ca astazi sa va rupeti cateva minute din preocuparile dumneavoastra zilnice si sa acordati putina atentie consultarilor dintre presedinte si liderii partidelor politice.

Pentru ca deciziile care se vor lua ne vor afecta pe toti, si nu pe termen scurt. Ieri, pe la Cotroceni a trecut opozitia, plus Partidul Conservator (un capriciu al protocolului, o coincidenta plina de talc). Azi, vin PD, PNL si UDMR. Miza este enorma: soarta ordonantei prin care s-a infiintat DNA, ca organism autonom in cadrul Parchetului General.

Si, de aici incolo, nu numai intrarea in Uniunea Europeana pe 1 ianuarie 2007, ci, poate mai important, felul in care autoritatile vor gestiona lupta impotriva coruptiei - un capitol dureros pentru fiecare dintre noi.

Ce carti vor fi puse pe masa?

In primul rand, propunerea PSD de reorganizare a Parchetului General, al carei punct forte il reprezinta numirea sefului DNA de catre Consiliul Superior al Magistraturii si nu de catre ministrul justitiei.

Un CSM mai „maleabil", cu ceva personaje legate de trecutul mai mult sau mai putin apropiat, reprezinta pentru PSD o solutie mai buna decat numirea procurorului-sef anticoruptie de catre ministrul Monica Macovei. Dar nu numai pentru PSD, ci si pentru PRM.

La fel si pentru macar o parte din liderii UDMR. Si nici prin PNL nu-i tocmai liniste. Premierul Tariceanu i-a suierat ceva Monicai Macovei despre neconstitutionalitatea unor pasaje din ordonanta asumata chiar de guvernul Tariceanu.

PSD, prin vocea lui Ion Iliescu, sustine ca anchetarea parlamentarilor de catre DNA-ul lui Daniel Morar este neconstitutionala. Uuups! Organismul special anticoruptie, numit initial PNA, s-a infiintat in 2002, la presiunea Uniunii Europene. Cat timp Parchetul anticoruptie a fost condus de Ioan Amarie, PSD n-a avut insomnii. Nici ceilalti n-au avut. Nu i-a durut Constitutia.

Si nici demnitarii n-au facut atacuri de panica! Dar cand Daniel Morar s-a apucat sa calce pe musuroaie si sa redeschida, de exemplu, dosarul „Zambaccian" - „rezolvat" rapid de Amarie printr-un NUP -, iata cum si-au adus oamenii aminte de sfanta Constitutie!

Problema este ca, in acest moment, respingerea Ordonantei DNA de catre Senat, in sedinta de joia trecuta, pare tot mai putin un accident generat de absenteismul sau proasta organizare a coalitiei.

Declaratiile venite dinspre UDMR, Partidul Conservator si PNL incep sa conduca la ideea de premeditare. In fapt, strategia anticoruptie asumata de presedinte la inceputul mandatului, cu Monica Macovei pe post de varf de lance, incepe sa se arate tot mai lipsita de sprijin politic.

Ce va face presedintele in cazul in care va constata ca nu mai are pe cine sa se bazeze? Va ceda si va accepta modificarea legii, la propunerea PSD, lasand-o, cum se zice, in ofsaid pe Monica Macovei? Va iesi in fata poporului sa spuna ca partidele, inclusiv unele din coalitie, nu mai sustin proiectul sau anticoruptie si va risca astfel escaladarea starii de tensiune existente deja intre alegatori si alesii lor?

Sau le va pune in brate ordonanta, reamintindu-le ca trantirea acesteia a produs nervozitate atat la Bruxelles, cat si la Washington?

Astazi vom afla raspunsul. Vom afla cine si ce vrea in privinta luptei anticoruptie. Vom sti ce ne asteapta de aici inainte si ce avem de facut.