Democratii au blocat in guvern proiectul PNL de modificare a Legii Ticu. PNL si PD nu se inteleg asupra modificarii legii privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica (Legea Ticu).

Proiectul, promovat de liberali, a fost blocat joi in guvern deoarece ministrii democrati, al caror "varf de lance" a fost Vasile Blaga, se opun deconspirarii fostilor ofiteri sub acoperire, a preotilor, sportivilor si contesta prevederea in baza careia cetatenii straini pot avea acces la propriul dosar.

Surse guvernamentale sustin ca Blaga ar fi portavocea sefului statului, Traian Basescu. Presedintele tarii nu doreste ca, prin efectul noii legi, la Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) sa ajunga dosarele acestor categorii de persoane.

Potrivit surselor noastre, Basescu se teme ca, in urma deconspirarii fostilor ofiteri sub acoperire, sa nu fie afectata siguranta nationala.

Deconspirarea agentilor acoperiti figura in vechea lege

Istoricul Marius Oprea, reprezentant al lui Tariceanu in Comunitatea de Informatii si unul dintre autorii proiectului de modificare a Legii Ticu, sustine ca singura concesie ce poate fi facuta in numele sigurantei nationale prin noul act este protejarea ofiterilor activi.

"In mod clar, documentele referitoare la acestia nu pot fi declasificate. Cat priveste alte categorii, mai bine abandonam legea si cu asta basta. Daca legea are drept scop deconspirarea politiei politice, nu-i protejam pe unii si pe altii care au facut politie politica", spune Oprea.

Culmea este ca prevederea, prin care cei ce lucrasera "acoperit" in slujba Securitatii puteau fi dati in vileag, figura si in vechea lege a CNSAS. Vechiul act nu avea insa prevederi atat de stricte legate de predarea dosarelor de Securitate.

In fapt, serviciile secrete puteau sa nu cedeze anumite dosare, considerate de siguranta nationala, la mica intelegere cu membrii Consiliului.

Noua lege prevede insa punerea la dispozitia CNSAS a tuturor tipurilor de documente intocmite de fosta Securitate (acte, dosare, registre, inregistrari foto, video, audio si informatice, baze de date, inclusiv dosarele de cadre ale ofiterilor de Securitate).

Cealalta prevedere contestata de catre democrati a fost accesul strainilor la dosare. Marius Oprea crede ca prin acest lucru se incearca intretinerea ideii ca Directia de Informatii Externe (DIE) nu a facut politie politica.

"Sunt curios cum o sa le explice PD aceasta atitudine politicienilor occidentali sau ziaristilor straini expulzati pentru ca au scris despre incalcarea drepturilor omului. De ce le interzicem accesul la dosare? Pentru ca ne-au aparat impotriva lui Ceausescu?", se intreaba istoricul.

Citeste articolul complet in Evenimentul Zilei