Ministerul Afacerilor Externe a inaintat Secretarului General al Consiliului Europei raspunsul la investigatia initiata de oficialul european privind presupusa existenta a unor centre secrete de detentie CIA in Europa. Investigatiile desfasurate de autoritatile romane arata, conform MAE, ca in tara noastra nu au fost astfel de centre.

Ministerul Afacerilor Externe arata intr-un comunicat de presa ca raspunsul partii romane a fost elaborat in consultare cu toate institutiile competente si prezinta cadrul juridic intern si prevederile din tratatele internationale pertinente la care Romania este parte, care ofera garantii pentru prevenirea eventualelor retineri secrete ale unor persoane pe teritoriul Romaniei.

Totodata, documentul contine prevederile relevante din legislatia penala si procesual penala aplicabile in cazul privarii ilegale de libertate a unor persoane.

Raspunsul autoritatilor romane reia concluziile anchetelor desfasurate pana in prezent pe plan intern care au confirmat faptul ca pe teritoriul Romaniei nu au existat centre de detentie secrete si ca nici un oficial roman nu a fost implicat in vreun fel in lipsirea ilegala de libertate a vreunei persoane.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste faptul ca autoritatile romane au manifestat, in mod consecvent, disponibilitate pentru a contribui la formularea unor raspunsuri la anchetele in derulare, pe plan intern sau international.

Rezultatele investigatiilor institutiilor complete din Romania, desfasurate pana in prezent au fost date publicitatii, conducand la concluzia inexistentei unor asemenea centre. Locatiile asupra carora existau suspiciuni au fost deschise spre vizitare ziaristilor si specialistilor.

Nici una din anchetele desfasurate la nivel intern sau international nu a fost de natura sa conduca la prezentarea unor probe substantiale care sa confirme aceste alegatii la adresa Romaniei, considera MAE.