Dupa o solicitare respinsa de recuzare a judecatorului, dezbaterile privind arestarea preventiva a omului de afaceri Dinu Patriciu au continuat vineri dupa amiaza. Tribunalul Bucuresti a respins cererea procurorului de sedinta care a contestat obiectivitatea judecatoarei Maria Tripadus.

Pe de alta parte, angajatii Rompetrol poarta banderole albe in semn de solidaritate cu Patriciu, iar actiunile de la bursa ale companiei au fost suspendate de la tranzactionare.

Dezbaterile de la Tribunalul Bucuresti privind cererea procurorilor Parchetului instantei supreme pentru arestarea preventiva a omului de afaceri Dinu Patriciu au fost intrerupte neasteptat la doar o jumatate de ora de la debut.

Asta dupa ce, in premiera pentru Romania, procurorul a cerut recuzarea judecatorului, pe motiv ca pune la indoiala impartialitatea reprezentantului Parchetului.

Opiniile asupra acestei initiative au fost impartite, deoarece procedura penala face referire strict la partile care pot cere schimbarea unui judecator.

Articolele 23 si 24 din Codul de procedura penala indica inculpatul, partea vatamata, partea civila si partea responsabila civilmente, a declarat pentru Realitatea TV, Victor Alistar, presedinte al organizatiei Transparency International.

In plus, avocatii apararii au considerat cererea de suspendare inadmisibila din punct de vedere legal, avand in vedere ca procurorul nu nu poate face o astfel de cerere.

Ei au spus ca in Codul de procedura penala este prevazut ca aceasta cerere de recuzare este inadmisibila din punct de vedere al Codului de procedura penala, pentru ca doar partile din proces (inculpati, martori, invinuiti) pot face aceasta demers, nu un reprezentant al Parchetului.

Procurorii au argumentat cererea prin faptul ca judecatorul a permis avocatilor apararii sa vada probele aduse la dosar si le-a dat un termen de o saptamana pentru pregatirea procesului, dovedind ca nu poate fi impartial in acest caz.

In cele din urma, judecatorul in cazul Patriciu nu a mai fost recuzat, dupa ce presedintele Sectiei l Penale a Tribunalului Bucuresti, Lia Savonea, a respins cererea de recuzare formulata de procurori.

Dinu Patriciu a iesit din sala de judecata si, impreuna cu avocatii sai, a anuntat ca cererea de recuzare a fost respinsa si ca procesul va fi reluat in scurt timp, cu acelasi judecator.

Aceasta declaratie a fost facuta imediat dupa ce presedintele Sectiei l Penale, care a analizat cererea de recuzare, a anuntat decizia in sala de judecata.

Intre timp, toti cei peste 7500 de angajati ai companiilor din grupul Rompetrol au decis sa poarte, vineri, banderole albe in semn de solidaritate cu presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, dar activitatea lor se desfasoara fara alte incidente.

Tribunalul Bucuresti a inceput, vineri, in jurul orei 13.00, dezbaterile privind cererea procurorilor Parchetului instantei supreme privind arestarea preventiva a omului de afaceri Dinu Patriciu. Actiunile companiei Rompetrol Rafinare au fost suspendate de dimineata de la tranzactionare pe ringul Bursei de Valori Bucuresti.

Inainte de a intra in sala de sedinta, Dinu Patriciu a declarat ca a venit pregatit sa demonteze "toata aceasta diversiune creata in jurul Rompetrol, care se desfasoara de doi ani si jumatate, cu implicatii politice si economice. Eu am incredere ca tot ce am facut pina acum a fost temeinic si cinstit".

Patriciu a mai aratat ca "nu este o zi usoara" pentru el, dar ca nu are emotii cu privire la decizia justitiei.

Actiunile companiei Rompetrol Rafinare au fost suspendate vineri de dimineata de la tranzactionare pe ringul Bursei de Valori Bucuresti. Decizia a fost luata in conditiile in care Tribunalul Bucuresti judeca azi cererea procurorilor privind emiterea unui mandat de arestare preventiva pe 29 de zile pe numele omului de afaceri Dinu Patriciu.

Suspendarea actiunilor Rompetrol, facuta in baza articolului 25 din regulamentul de functionare a BVB, este una obisnuita in conditiile in care cotatiile pot fi influentate de factori externi.

In ultima vreme, pe fondul anchetarii mai multor persoane din conducerea Rompetrol, dar si din cauza unei scaderi generalizate a pietei bursiere, actiunile companiei s-au dovedit extrem de volatile, tendinta generala fiind insa una de scadere.

Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, urmeaza sa afle astazi daca va fi sau nu arestat. Tribunalul Bucuresti judeca cererea procurorilor care instrumenteaza dosarul Rompetrol de a se emite un mandat de arestare preventiva pe 29 de zile pe numele omului de afaceri.

Solicitarea a fost facuta pe 16 februarie, dupa ce Dinu Patriciu a fost audiat din nou de procurorii Parchetului General. Judecatorii au decis atunci sa discute subiectul pe 3 martie. Termenul de judecare a cererii de arest preventiv a fost insa devansat la cererea anchetatorilor.

Procurorul general Ilie Botos a refuzat sa spuna concret care sunt acuzatiile pentru care Dinu Patriciu ar trebui privat de libertate, insa a subliniat ca, in opinia anchetatorilor, exista suficiente probe cu care instanta ar putea fi convinsa ca o astfel de masura este oportuna.

Conform relatarilor de pina acum, Dinu Patriciu este acuzat de evaziune fiscala, spalare de bani, inselaciune si manipularea pietei bursiere.

Pe de alta parte, avocatii omului de afaceri Dinu Patriciu i-au acuzat saptamana trecuta pe procurori ca au incalcat regulile de conduita in cadrul procesului, prin faptul ca nu au acordat un termen rezonabil pentru pregatirea apararii.