Liberalii au declarat razboi democratilor si lui Traian Basescu punand conditii imposibile pentru realizarea fuziunii, scrie Averea. Alianta PNL-PD este ca si rupta, scrie Cotidianul. Razboi total intre PNL si PD, titreaza Romania Libera. Romanii cred ca fuziunea PNL-PD n-are sanse, scrie EVZ citand sodajul INSOMAR. Orban a cerut excluderea Elenei Udrea din PD, scrie Adevarul.

Fuziunea incepe cu acte de divort

de Lucian Gheorghiu (Cotidianul)

Moartea fuziunii devine deja tema secundara. Liberalii au adoptat vineri la Brasov, un document care abunda in atacuri la adresa lui Traian Basescu si a PD. Intr-un set de 12 principii, liberalii sustin, intre altele, desfiintarea CSAT, considerat o „structura de inspiratie sovietica", si transferul atributiilor catre Guvern.

In plus, PNL vrea ca presedintele sa aiba rol reprezentativ si sa fie ales de catre parlament. Altfel spus, liberalii urmaresc reducerea prerogativelor prezidentiale. In acelasi timp, PNL isi afirma „sustinerea candidaturii presedintelui Traian Basescu pentru un nou mandat prezidential", conditionat insa de „sustinerea ferma" pentru guvernul Tariceanu".

Articol integral in Cotidianul.

Sondaj: Romanii cred ca fuziunea PNL-PD n-are sanse

de Clarice Dinu (EVZ)

Potrivit unui sondaj INSOMAR, dat ieri publicitatii de Realitatea TV, 56% din cei chestionati considera ca sansele ca acest demers sa se concretizeze sunt destul de mici (36%) sau nu exista (20%). Doar 6% din romani cred ca posibilitatea fuziunii este foarte mare, iar 38% apreciaza ca este destul de mare.

Daca Alianta D.A. se va transforma in partid, Emil Boc este considerat cel mai potrivit pentru a prelua conducerea (33%). Calin Popescu-Tariceanu este preferat de 26% din cei chestionati, iar Theodor Stolojan de 16%.

Patru din zece romani sustin, potrivit sondajului, ca liberalii si democratii ar avea numai de castigat de pe urma fuziunii. 30% din respondenti cred totusi ca PD ar fi mai avantajat, in vreme ce pentru PNL au optat doar 10%.

Articol integral in EVZ

Elena rupe axa PNL - PD

de Ion M. IONITA (Adevarul)

Liderul PNL Bucuresti Ludovic Orban a declansat un atac dur la adresa PD, acuzandu-i pe partenerii de guvernare ca incalca protocolul Aliantei.

Orban a cerut excluderea Elenei Udrea din PD si a pus conditii democratilor amenintand ca, altfel, liberalii vor actiona singuri la nivelul Capitalei. Atacurile liberalilor bucuresteni vin in urma hotararii luate de PNL la Brasov, prin care s-a respins, practic, proiectul democrat de fuziune a celor doua partide.

Conducerea liberala a acuzat ca PD nu este solidar cu guvernarea si a stabilit ca PNL nu va renunta la identitatea si doctrina sa. Emil Boc a raspuns la fel de dur criticilor liberalilor, declarand ca partidul sau nu poate fi solidar in ilegalitati cu PNL.

Presedintele Traian Basescu a afirmat duminica, referindu-se la liberali, ca sunt un partid rupt de realitati. seful statului a adaugat ca, la alegerile parlamentare viitoare, liberalii nu ar avea cu ce sa se laude prea mult.

Articol integral in Adevarul.