Curtea Internationala de Justitie, cea mai inalta instanta judiciara a Natiunilor Unite, a inceput ieri audierile publice in procesul care opune Bosnia si Serbia, in care Sarajevo acuza Belgradul de genocid in cursul sangerosului razboi din 1992-1995.

Aceasta este pentru prima oara cand o acuzatie atat de grava trece de bataliile procedurale si ajunge sa faca obiectul unor audieri formale in fata CIJ. „Aceasta afacere are o importanta imensa pentru tara mea si pentru cetatenii ei", a spus reprezentantul Bosniei, Sakib Softici, in declaratia introductiva.

"Violenta armata care a lovit tara noastra a fost ca un tsunami provocat de om, care a distrus insusi caracterul Bosniei-Hertegovina si totodata a cauzat distrugerea unei parti a populatiei non-sarbe", a adaugat Softici.

Audierile, care ar trebui sa dureze pana in data de 9 mai, au inceput in incinta Palatului Pacii, sediul CIJ din Haga, cu depunerea juramantului de catre cei doi judecatori ad hoc ai procesului, numiti de catre parti.

Acestia ii vor asista pe judecatorii titulari, tot doi, impreuna cu care vor elabora verdictul in acest caz, care ar putea dura cel putin cateva luni. In fata Palatului Pacii se adunasera ieri cateva sute de musulmani bosniaci, care manifestau pentru a cere sa li se faca dreptate in fata fostilor „agresori", cum a declarat unul dintre demonstranti, Asim Tulici, venit din Berlin.

Ei au arborat pancarte de mari dimensiuni, pe care scria, printre altele „8.106 morti identificati" si "Rusinea Europei".

Articol integral in EVZ