E sezon de varf la taxe si impozite locale. Cetateanul se poate aseza frumusel la coada la ghiseu - metoda clasica - , isi poate achita darile prin mandat postal sau poate recurge la plati online. Ordonanta 24/2002 a Guvernului Romaniei, privind incasarea prin mijloace electronice a impozitelor si taxelor locale, a fost pusa in practica inca de acum patru ani.

In ciuda asteptarilor, nici persoanele fizice, nici cele juridice nu se imbulzesc sa foloseasca Internetul. Cu o singura exceptie, pe raza fiecarei primarii de sector nu se inregistreaza mai mult de 100 de astfel de contribuabili

La capitolul plati electronice ale taxelor si impozitelor locale, exista trei optiuni: POS - prescurtarea de la Electronic Funds Transfer at Point Of Sale -, cu ajutorul cardului de debit sau credit, prin ATM sau online. Daca primele doua variante au deja o multime de „fani", modalitatea de plata prin Internet nu are inca succesul scontat, in ciuda faptului ca ar fi cea mai comoda optiune.

In Capitala, toate directiile specializate din cadrul primariilor de sector ofera posibilitatea platilor online. Pe www-urile alocate, unele se straduiesc sa explice contribuabilului ce inseamna plata electronica, ba chiar vin cu versiuni demo.

Internetul - pentru informare

Cetatenii din sectorul 1 pot obtine informatii si pot face plati online pe www.impozitelocale1.ro. Din 2002, de cand functioneaza sistemul, s-au inregistrat 241 de utilizatori, din care 7 persoane juridice.

Conform afirmatiilor celor de la directia de impozite si taxe locale, majoritatea celor care se inregistreaza ca utilizatori o fac doar pentru a putea vizualiza cuantumul sumelor datorate. De platit, platesc tot la ghiseu.

Pentru a putea plati online, trebuie sa fii posesorul unui cont bancar curent la Bancpost si sa ai contract de Internet Banking cu aceeasi institutie. Repre4zentantii bancii spun ca abonamentul lunar pentru Internet Banking costa un dolar pe luna pentru persoane fizice si 10 dolari pe luna pentru persoane juridice.

Autentificarea clientilor se face cu user name, parola si dispozitiv de securitate Digipass. Acesta este pus la dispozitie de banca, dar este necesar un depozit-garantie in valoare de 30 de dolari, acesta fiind returnat clientului la momentul incetarii utilizarii serviciului (rezilierea contractului si returnarea dispozitivului).

Pe site-ul amintit se dau asigurari ca toate tranzactiile se fac la cel mai inalt nivel de siguranta. Totusi, de la inceputul anului si pana acum, la sectorul 1 nu s-a facut nicio plata pe Internet.

Boom de utilizatori la 2

Uimitor, Primaria Sectorului 2 (www.impozitelocale2.ro) inregistreaza un numar-record de utilizatori ai serviciilor pe Internet: aproape 6.000. „Acum patru ani erau 200. In 2004-2005, numarul lor a crescut cu aproape 300 la suta", spune Anton Steiner, director adjunct al Directiei Venituri Buget Local sector 2.

El nu stie insa cati dintre acestia folosesc parola data de serviciul de specialitate ca sa faca efectiv plati sau doar ca sa informeze. Trei sferturi din cetatenii din sector prefera POS-urile instalate la sediile Directiei sus mentionate. Platile online au cel mai mare succes la persoane fizice.

„Persoanele juridice au altfel de contabilitate, prefera sa lucreze cu ordine de plata", explica Steiner. Cetateanul doritor trebuie sa aiba cont curent la banca (BCR sau Bancpost) si contract de Internet Banking. Mai trebuie sa obtina un nume de utilizator (ID) si o parola, care se solicita in scris la Directia Venituri.

Articol integral in Saptamana Financiara