Alesii poporului isi pastraza privilegiile date de legea privind statutul parlamentarilor, dupa ce judecatorii Curtii Constitutionala au declarat, constitutionale articolele referitoare la salariile, pensiile, diurna si birourile parlamentare, informeaza un comunicat in institutiei.

Astfel, Curtea a acceptat doar partial sesizarea presedintelui Traian Basescu referitoare la Legea privind Statutul deputatilor si senatorilor deoarece a declarat neconstitutionale doar unele prevederi din Statutul parlamentarilor referitoare la raspunderea acestora pentru opiniile politice sau la dreptul acestora la informare.

Curtea a declarat neconstitutionala sintagma "in timpul mandatului" din articolul 22 al legii, referitor la imunitatea pentru opinii politice. Conform legii, "deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in timpul mandatului".

Curtea a considerat ca acest articol contravine articolului 72 alineat 1 din Constitutie, care prevede ca "deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului".

Tot neconstitutionala a fost considerata propozitia "dispozitia de revocare a retinerii se executa de indata prin Ministerul Justitiei" cuprinsa in articolul 23 referitor la regimul in procesul penal.

Curtea a considerat ca, potrivit legii fundamentale, raporturile Parlamentului cu autoritatea administratiei publice centrale de specialitate se rezuma la relatiile dintre Camere si ministrul Justitiei.

Au fost declarate neconstitutionale prevederi ale articolului 35 privind drepturile politice si specifice referitoare la: "dreptul de a se informa, de a cere si a obtine date si acte in acest scop de la Guvern si de la celelalte autoritati ale administratiei publice"; "dreptul de acces in institutiile administratiei publice in interesul exercitarii mandatului".

De asemenea, a fost considerata neconstitutionala prevederea conform careia Guvernul si celelalte autoritati ale administratiei publice au obligatia sa asigure deputatilor si senatorilor conditiile necesare exercitarii acestor drepturi precum si alineatul conform caruia alte drepturi principale, conexe sau

derivate pot fi prevazute si reglementate in lege organica speciala ori in regulamentul Camerei sau regulamentul sedintelor comune.

Aceste dispozitii ale legii contravin prevederilor articolul 111 alineatul 1 din Constitutie, in virtutea carora "Guvernul si celelalte organe ale administratiei publice, in cadrul controlului parlamentar al activitatii lor, sunt obligate sa prezinte informatiile si documentele cerute de Camera Deputatilor, de Senat sau de

comisiile parlamentare, prin intermediul presedintilor acestora." Ca atare, dreptul parlamentarilor de a se informa, de a cere si de a obtine date si acte in acest scop, in mod nemijlocit de la Guvern si de la celelalte autoritati ale administratiei publice, ca si dreptul de acces la institutiile administratiei publice in interesul exercitarii mandatului sunt neconstitutionale.

Alineatul privind reglementarea altor drepturi a fost apreciat ca neconstitutional intrucat reglementarea acestora prin regulamente parlamentare contravine articolului din legea fundamentala conform caruia alte drepturi ale deputatilor si senatorilor pot fi stabilite doar prin lege organica.

Legea privind statutul deputatilor si senatorilor urmeaza a fi trimisa Parlamentului spre reexaminare.

La inceputul lunii ianuarie, seful statului a trimis Parlamentului spre reexaminare Statutul parlamentarilor, iar la 28 februarie a sesizat Curtea Constitutionala in privinta neconstitutionalitatii legii, pe motiv ca actul normativ stabileste pentru senatori si deputati unele drepturi care, se constituie in privilegii.