Din cauza unor companii care monopolizeaza afacerile din domeniul gazelor si al electricitatii, Comisia Europeana a anuntat ca va intreprinde actiuni legale impotriva unui numar de 17 state comunitare care nu au adoptat reglementarile UE in ceea ce priveste incurajarea unei piete concurentiale.

Comisarul pentru Energie, Andris Piebalgs, a declarat ca statele membre ar trebui sa aplice directivele de reglementare, nu doar sa le adopte. De asemenea, s-a mai tras un semnal de alarma impotriva slabei implementari a unor masuri care sa duca la dezvoltarea industriei bio-combustibililor si a utilizarii energiei regenerabile.

Liberalizarea in urma cu sase ani a pietei energetice europene a avut drept scop crearea unui mediu concurential care sa ofere consumatorilor posibilitatea de a alege dintre mai multi furnizori, lucru care ar fi dus automat la scaderea preturilor.

Austria, Belgia, Marea Britanie, Republica Ceha, Estonia, Spania, Germania, Finlanda, Franta, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Polonia, Suedia si Slovacia vor fi avertizate datorita adoptarii nesatisfacatoare a reglementarilor Uniunii Europene, iar Spania pentru aplicarea nesatisfacatoare a acestora.