Din 111 societati comerciale debitoare, carora Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului le-a blocat recent conturile pentru neplata unor creante comerciale proprii, 28 si-au achitat integral datoriile. AVAS a recuperat aproape 7,5 milioane lei noi.

Printre societatile care au inceput sa-si plateasca din datorii se numara Atelierele Grivita, Griro SA, Semanatoarea dar si Pro TV.

AVAS a informat miercuri ca a reusit sa recupereze suma de 7,48 milioane lei noi, dupa ce pe 20 martie a blocat conturile a 111 societati comerciale. Un sfert dintre acestea au reusit sa isi achite datoriile in totalitate, iar altora li s-au luat banii din cont pentru stingerea creantei.

Astfel, Atelierele CFR Grivita SA avea datorii de 690.026 lei rezultate din neachitarea la termen a dividendelor cuvenite Autoritatii. Urmare a blocarii conturilor, AVAS a recuperat integral suma datorata.

Masura popririi a fost luata dupa comunicarea titlurilor executorii catre societate si identificarea bunurilor impozabile, in vederea eventualei valorificari a acestora prin executare silita.

PRO TV Bucuresti avea o datorie catre AVAS de 20.546 lei reprezentand penalitati pentru nerealizarea unor investitii. Dupa comunicarea titlurilor executorii si a somatiilor de plata in intervalul 12.04-18.08.2005, societatea a achitat suma de 12.850 lei.

Diferenta a fost recuperata in urma blocarii tuturor conturilor bancare ale companiei debitoare.

Griro SA Bucuresti avea o datorie de 104.228 lei, ca urmare a unei sentinte civile prin care societatea era obligata la plata dividendelor si a unor daune interese moratorii. Dupa epuizarea tuturor masurilor, tot pe 20 martie AVAS i-a blocat conturile, iar societatea si-a platit datoria.

Neptun Olimp era inregistrata cu un debit de 125.352 RON urmare a unei sentinte civile prin care societatea era obligata la plata de daune interese moratorii. Suma a fost recuperata tot dupa blocarea conturilor.

La fel s-a intamplat si in cazul Semanatoarea, care inregistrase un debit in valoare de 212.012 RON, provenit din neplata catre AVAS a dividendelor datorate.

Numarul total al debitorilor asupra carora AVAS are astfel de creante este de 2.315.