Desi in Romania exista doua comisii de cercetare a efectelor dictaturii comuniste, cercetatorii americani au ajuns deja la unele concluzii. Astfel, comunismul dauneaza grav sanatatii deoarece consumul de bautura, saracia si lipsa increderii in sine duc la o crestere sesizabila a riscului unei morti timpurii.

Studiul, publicat in revista Social Science & Medicine, se refera indeosebi la fostul spatiu sovietic unde – la 15 ani de la caderea comunismului vechile obiceiuri inca se perpetueaza, iar efectele lor secundare includ bolile de inima, cancerul pulmonar ca si o serie de alte afectiuni.

Potrivit cercetatorilor, "comunistii au ignorat aspectele legate de intretinerea starii de sanatate, concentrindu-se mai mult pe imbunatatirea conditiilor materiale din spitale si pe accesul facil la serviciile medicale".

"Ideologia sistemului comunist a accentuat importanta colectivitatii in defavoarea individului, care nu este stimulat in nici un fel sa fie sanatos", a declarat William Cockerham, sociolog la Universitatea din Alabama si conducator al studiului.

Istoricul Richard Pipes, un specialist ce l-a consiliat pe Ronald Reagan in politica sa fata de URSS, considera ca starea precara de sanatate a populatiei sub comunism a fost cauzata si de depresia data de presiunea exercitata de un regim tiranic. "Oamenii beau ca sa isi inece supararea", crede Pipes.

Potrivit studiului, sustinatorii comunismului sint cu circa 33 la suta mai expusi riscurilor de a se imbolnavi decat sustinatorii altor ideologii. In plus, gradul de sanatate precara al comunistilor se poate explica si prin veniturile mai mici, care nu le permit sa aiba o alimentatie corecta.