Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a hotarat dispunerea de masuri prin care se modifica si se completeaza legea nr 297 privind piata de capital, reglementandu-se astfel modalitatile pentru delistarea societatilor comerciale in februarie 2006.

Presedintele CNVM, Gabriela Anghelache a motivat aceasta masura prin faptul ca exista o serie de societati care nu indeplinesc conditiile de lichiditate impuse. Reprezentantii mediului de afaceri au protestat vehement declarand ce aceasta decizie poate lasa loc unor abuzuri ale conducerilor respectivelor societati.

Adoptarea de catre CNVM a unor masuri care vizeaza stabilirea de criterii exprese privind delistarea societatilor comerciale de pe piata de capital s-a impus ca urmare a unor recomandari privind pregatirea aderarii la UE.

Recomandarile expertilor au fost au fost considerate urgente si au vizat in special delistarea societatilor care nu indeplinesc conditiile de admitere pe piata reglementata si care au o lichiditate scazuta.

Expertii CE au subliniat faptul ca una din problemele majore care trebuie rezolvate este accelararea si finalizarea procesului de delistare a societailor listate pe piata electronica RASDAQ.

Gheorghe Funar a trimis catre comisia de buget finante a Senatului o scrisoare prin care acuza CNVM ca a emis un act normativ denumit dispunerea de masuri nr2/2006 care este extrem de periculos pentru "economia nationala si bunastarea natiunii".

"Normele CNVM nu numai ca prejudiciaza mii de actionari dar chiar au potentialul de a distruge piata de capital din Romania si investitiile a sute de oameni care detin actiuni in societaile comerciale tranzactionate". Funar cere sa se initieze o ancheta asupra delistarilor care se efectueaza.

Gabriela Anghelache , presedintele CNVM explica ce prevad aceste masuri. „Pana la data aderarii sunt cateva probleme majore care trebuie rezolvate.

"Situatia societatilor tranzactionate pe piata adica reorganizarea societatilor, astfel incat la bursa de valori sau pe piata regelementata sa fie tranzactionate numai acele valori imobiliare care intrunesc cerintele de lichiditate iar pe piata RASDAQ sa fie reglementate astfel incat sa exite un numar limitat de emitenti care sa raspunda cerintelor de lichiditate; tranzactionarea valorilor

mobiliare ale acestora trebuie sa se deruleze pe un sistem alternativ de tranzactonare si nu la BVB".

"Majoritatea celor care sunt listate la bursa eletronica RASDAQ nu indeplinesc cerinte pentru a fi tranzactionate" a mai adaugat Gabriela Anghelache

Reactii dure

Daniel Iancu, reprezentant al investitorilor:

„Zeci de companii se delisteaza, nu sunt companii mici cum spune CNVM. Acesta delistare nu se mai face cu 90%, ca sa initiezi delistarea trebuia sa ai 90% din actiuni, acum ai nevoie de 33%."

Ionut Popescu:

„Il omoram pe micul investitor. Dupa hotararea delistarii, actionarul majoritar e insteresat sa cumpere actiuni si aduce un evaluator pentru a scadea pretul acestora. Ceea ce e mai grav este ca el cumpara actiuni cu banii societatii sub amenintarea ca delisteaza.

Investitorii au aratat ca Regulamentul CNVM contravine legii de organizare a CNVM.

Varujan Vosganian:

Varujan Vosganian a declarat ca cele doua comisii de Buget, a Camerei respectiv a Senatului se vor reuni saptamana viitoare pentru a dezbate aceasta problema.

"Ceea ce pot face comisiile este dea o recomandare CNVM care vizeaza renuntarea la dispunerea de masuri" a adugat Vosganian