Senatul a adoptat joi – cu voturile parlamentarilor PD, PC, PSD, PRM - propunerea conservatorilor privind reducerea TVA cu zece procente pentru produsele alimentare de baza. Liberalii i-au acuzat pe democrati de tradare fata de guvern.

Un nou episod al disensiunilor dintre partidele coalitiei de guvernamint s-a inregistrat joi cind plenul Senatului a aprobat propunerea Partidului Conservator de reducere de la 19 la 9 la suta a TVA pentru produsele alimentare de baza.

Conservatorii au fost sustinuti de Partidul Democrat si de partidele de opozitie, PSD si PRM. Legea a fost adoptata cu 65 de voturi "pentru" si 34 de voturi "impotriva" (exprimate de PNL si UDMR).

Propunerea vizeaza modificarea legii Codului Fiscal, in sensul stabilirii unei taxe TVA de 9 la suta pentru produse de baza precum paine, produse de panificatie, carne, peste, lapte, ulei, zahar, orez si oua.

Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu le-a cerut insistent senatorilor din Coalitie sa voteze proiectul PC. "Daca nu votati legea, PC isi rezeva dreptul de a nu vota alte legi ale aliantei", a spus Voiculescu, citat de Realitatea TV.

Liderul grupului Aliantei D.A. din Senat, Puiu Hasoti i-a acuzat pe senatorii PD de "tradare" fata de Guvern, aratandu-se foarte contrariat de pozitia exprimata in plen de PD.

In schimb, senatorul PD Maria Petre a apreciat ca votul de sustinere al PC nu a fost dat in urma unei decizii politice. "Am votat pentru ca pentru ca asa am crezut ca e bine si pentru o saracie atenuata. Suntem pentru reducerea TVA si exista resurse in Guvern pentru a sustine aceasta reducere", a declarat Maria Petre.

Senatorii PRM si PSD au sustinut in plen ca motivul real pentru care Guvernul se "incapataneaza" sa mentina un TVA de 19 la suta este acela ca in buget s-a creat un gol de resurse de peste un miliard de euro, care trebuie acoperit prin orice mijloace.