Mai multi lideri ai Partidului Democrat au declarat pentru Hotnews.ro ca vor sa aduca modificari la legea privind scaderea taxei pe valoarea adaugata (TVA) la produsele de baza. Asta dupa ce, saptamina trecuta, democratii au votat alaturi de partidele opozitiei si de PC reducerea TVA de la 19 la 9 la suta.

Democratii s-au razgindit pentru ca si-au dat seama ca scaderea TVA ar reduce incasarile bugetare.

Democratii sunt hotarati sa aduca modificari la initiatiava legislativa privind reducerea TVA. Liderul grupului parlamentar PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a explicat ca legea va fi votata numai in cazul in care aceasta va fi imbunatatita in asa fel incat sa nu afecteze veniturile la bugetul statului.

"Se pare ca propunerea legislativa in forma actuala va aduce unele avantaje, in primul rind producatorilor si mari dezavantaje bugetului de stat. Noi, liderii PD, ne vom intalni sa aduceam propuneri si imbunatatiri pentru ca legea sa poata fi aplicata si in beneficiul populatiei si totodata fara riscuri economice", a explicat Radulescu.

La rindul sau, deputatul PD, Costica Canacheu, a recunoscut pentru Hotnews.ro ca legea actuala ar aduce numai probleme statului. "Varianta propusa de conservatori si aprobata de Senat trebuie regandinta pentru ca, in forma actuala, nu poate fi aplicata. In zilele urmatoare vom discuta in cadrul Biroului Permanent al PD cum o putem imbunatati".

Reprezentantii Aliantei urmeaza sa se intalneasca saptamana aceasta si cu ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic, Gheorghe Pogea, care va prezenta o analiza economica in problema reducerii TVA.

Nici liberalii nu sunt de acord cu initiativa legislativa asa cum a fost adoptata de Senat. Presedintele comisiei buget -finante din Senat, Varujan Vosganian este impotriva proiectului de lege initiat de PC si este covins ca, in cele din urma, democratii nu vor vota legea la Camera Deputatilor, in forma ei actuala.

"In cadrul Coalitiei, noi trebuie sa ne gandim cum sa rezolvam lucrurile si nu cum sa mai impovaram (bugetul-n.n) cu inca 450 de milioane de euro pe an. Aceasta lege nu va trece de Parlament, iar PD la Camera Deputatilor va vota pentru sustinerea Guvernului", a afirmat Vosganian intr-un interviu acordat Radio Mix.

Si liderul PD, Emil Boc, a abordat subiectul in week-end, cand a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca scaderea taxei pe valoarea adaugata, la alimentele de baza, ar trebui sa se faca diferentiat, in functie de venituri.

Presedintele PD considera ca modificarea TVA-ului la alimentele de baza trebuie analizata minutios din punct de vedere al implicatiilor bugetare. Boc a venit cu o propunere la proiect afirmand ca de acesta ar trebui sa beneficieze categoriile defavorizate ale societatii.

"Pornesc de la premisa ca un parlamentar, un primar, care are un salariu de 30 de milioane de lei, si un pensionar care o pensie de doua sau trei milioane de lei nu ar trebui sa beneficieze de acelasi regim, adica de o cota mai scazuta la alimente.

Parlamentarul sau primarul poate sa plateasca in continuare 19%, in timp ce pensionarul se afla intr-o categorie defavorizata, cu venituri scazute, si ar trebui sa plateasca 9%, sau chiar taxa zero" a explicat Boc. El nu a detaliat insa asupra modului in care ar fi posibil acest lucru.

Senatorii au aprobat, saptamana trecuta, scaderea TVA la 9% pentru produsele de baza. Aceste proiect de lege, initiat de Partidul Conservator, urmeaza sa fie supus in aceasta saptamana votului deputatilor.

In cazul in care proiectul de lege va fi modificat si aprobat de catre Parlament, acesta nu poate intra in vigoare mai devreme de 2007, dupa stabilirea bugetului de stat pe anul viitor.

Analistii economici considera ca reducerea TVA ar duce la o scadere considerabila a incasarilor bugetare. Cristian Badescu, redactorul sef al revistei Piata, a declarat pentru Hotnews.ro ca in plan economic, scaderea cotei TVA ar duce la un deficit de incasari bugetul statului de aproximativ un miliard de lei noi.

"Aceasta estimare e facuta pe baza unui calcul aproximativ, care tine cont de consumul mediu anual pe cap de locuitor pornind de la valorile din anii trecuti, si tinand cont ca nu au existat modificari sensibile in acest sens", a declarat Cristian Badescu.