Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va propune Guvernului construirea simultana a reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, costurile estimate fiind de circa 2,2 miliarde de euro, informeaza un comunicat de presa al MEC.

Pentru construirea celor doua reactoare nucleare se va constitui o societate comerciala mixta cu capital privat, iar realizarea lucrarilor se va intinde pe o perioada de pana la 76 de luni din momentul constituirii companiei de proiect.

Propunerea pe care o are in vedere MEC a fost identificata in cadrul studiului de fezabilitate derulat in acest sens, care a relevat drept varianta optima realizarea in paralel a celor doua unitati, atat din punct de vedere al investitiilor, cat si al rentabilitatii economice.

Pentru acest scenariu, costurile estimate se ridica la 2,2 miliarde de euro (inclusiv costurile de decomisionare a deseurilor nucleare), iar costul energiei electrice produse de cele doua noi unitati se estimeaza a fi cuprins intre 30 €/MWh – 35 €/MWh, cu o rentabilitate intre 9 si 11%. Costurile anuale de operare pentru reactoarele 3 si 4 sunt estimate la 100 de milioane de euro.

Potrivit studiului de fezabilitate, pentru construirea celor doua reactoare nucleare se va constitui o societate comerciala mixta cu capital privat (companie de proiect). Aportul Societatii Nationale Nuclearelectrica (SNN) ar consta in activele existente pe locatia centralei de la Cernavoda. SNN ar urma sa fie si operatorul unitatilor 3 si 4.

MEC a anuntat ca, pentru finantarea lucrarilor, va initia in perioada urmatoare procedurile de atragere a investitorilor si ca graficul de realizare a lucrarilor se va intinde pe o perioada de pana la 76 de luni din momentul constituirii companiei de proiect.