Analistul militar, Radu Tudor, considera ca noul pachet de legi privind securitatea nationala, publicat marti de catre Presedintie dupa ce a fost aprobat in CSAT, era absolut necesar si aduce noutati importante.

Radu Tudor spune ca legile vor aduce o revolutie indiscutabila in planul securitatii nationale din Romania si aminteste ca Legea 51 din 1991 privind siguranta nationala este complet depasita, in contextul in care Romania este acum membru NATO si viitor membru al UE.

Inspirata din legislatia europeana si americana, noua lege va aduce o evolutie benefica pentru serviciile de informatii romanesti, considera Radu Tudor, care o califica drept "o revolutie in domeniul securitatii nationale care ar fi trebuit sa se produca mult mai devreme".

Intrebat daca actualele legi asigura un statut special ofiterilor de

informatii, Radu Tudor considera ca acestea inlatura definitiv suspiciunile privind un statut special al acestora.

Faptul ca serviciile pot asigura protectia, contra cost si la cerere, pentru persoane fizice este normala in opinia analistului, cu conditia sa nu depaseasca cadrul legal.

Intrebat daca prevederile din actualele legi asigura un control suficient in ce priveste activitatile comerciale ale serviciilor de informatii, Radu Tudor este de parere ca era nevoie de prevederi mai clare in noile legi, paragrafe distincte si o componenta de control parlamentar mai puternica a activitatilor comerciale a serviciilor de informatii.