Cresterea economica din Romania va fi in acest an de 5,2% si se va accelera anul viitor la 5,6%, reiese din raportului bi-anual al Fondului Monetar International (FMI).

Raportul face estimari si in ce priveste inflatia sau deficitul de cont curent, toate acestea fiind prognozate sub cifrele avansate pina acum de catre institutiile romanesti.

Previziunile FMI privind evolutia Produsului Intern Brut (PIB) in acest an – de circa 5,2% - sunt sub cele estimate de autoritatile romane, care au ca obiectiv o crestere economica de 6%.

Pe de alta parte, FMI estimeaza ca inflatia medie va fi de 7,9% in acest an si de 4,8% in 2007. In schimb, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) anticipeaza o inflatie medie de 7,2% pentru 2006, in timp ce obiectivul BNR este chiar mai ambitios, de circa 6%.

Potrivit previziunilor FMI, deficitul de cont curent va fi de 8,3% din PIB in acest an si se va reduce la 8,1% in 2007. In schimb, previziunea CNP pentru acest an este de 8,5% din PIB.

Expertii Fondului, care fac o analiza comuna a Romaniei si Bulgariei, apreciaza faptul ca in aceste tari cererea interna a depasit asteptarile, ca urmare a majorarii accelerate a creditelor, a salariilor, a reducerii impozitelor dar si cresterii investitiilor.

"De aceea, presiunile inflationiste s-au intensificat in Romania, in pofida aprecierii leului", se arata in raportul FMI.

FMI avertizeaza ca deficitele externe din Romania si Bulgaria sunt o sursa crescuta de vulnerabilitate, ceea ce accentueaza necesitatea reducerii avansului creditelor, in special a celor de consum.

Pentru Romania, FMI atrage atentia asupra necesitatii limitarii cresterilor salariale. Atat cresterea economica, cat si cea a preturilor de consum din Romania se vor plasa in acest an peste media statelor sud-est europene.

Statele europene in curs de dezvoltare vor avea in 2006 o crestere economica medie de 5,3%, liderul grupului fiind Letonia - cu 9%, urmata de Estonia cu 7,9%. Pentru 2007, media cresterii economice va fi de 4,8%, cele mai importante cresteri fiind consemnate tot de statele baltice.