Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a anuntat joi ca partidul sau nu va vota cu nici un pret Legea statutului minoritatilor nationale. Desi recunoaste ca aceasta decizie va crea o problema grava in cadrul coalitiei, conservatorii nu renunta la decizia luata. In replica, UDMR s-au aratat revoltati de decizie si i-au acuzat pe liderii PC de populism.

„Declaram in mod public ca, asa cum in Senat nu am votat Legea minoritatilor, grupul parlamentar al PC nu o va vota nici in Camera Deputatilor", a declarat presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu.

Liderul PC recunoaste ca aceasta decizie va crea un impas in cadrul Coalitiei de guvernare. „Probabil ca in relatiile dintre UDMR si PC vor fi probleme. Ne asumam insa raspunderea politica pentru acest lucru", a spus Voiculescu.

„In ciuda faptului ca am semnat un acord cu presedintele UDMR, prin care Uniunea se angaja sa sprijine initiativa PC (...), spre dezamagirea noastra, in Senat, tot grupul parlamentar al UDMR a votat impotriva si astfel si-au incalcat propriul angajament", a explicat Vasilescu.

In replica, liderul UDMR Marko Bela s-a aratat revoltat de decizia colegilor din coalitie si il acuza pe Voiculescu ca doreste doar sa obtina voturi ale electoratului nationalist prin aceste declaratii.

„Nu putem accepta o astfel de abordare politica. Atunci cand ne place UDMR, facem pe placul maghiarilor, atunci cand nu ne place UDMR, nu mai vrem sa avem o convietuire cu maghiarii . PC are o problema. Vesnica problema de a-si crea sustinere din partea electoratului si de a creste in sondaje", a afirmat Marko Bela.

In ceea ce priveste rezistenta coalitiei, presedintele UDMR nu mai crede ca se poate vorbi de asa ceva. „Declaratiile domnului Voiculescu demonstreaza clar care sunt relatiile in aceasta coalitie.

De fapt, nu mai stiu daca mai exista aceasta coalitie, pentru ca din ce in ce mai repede aceasta coalitie devine un cadrul absolut gol", a declarat Marko.

Dan Voiculescu si-a mai explicat votul impotriva legii statutului minoritatilor prin faptul ca si UDMR si-a inclacat cuvantul si a votat impotriva initiativei conservatorilor privind reprezentarea romanilor in consiliile locale, in regiunile unde acestia sunt minoritari.

Presedintele UDMR a negat insa aceste acuzatii. „O abordare complet gresita si complet neavenita. Dan Voiculescu probabil n-a fost atent ca in Biroul Permanent al Senatului s-a luat decizia ca toate initiativele care privesc legile electorale sa fie transmise acelei comisii speciale, iar reprezentantul Partidului Conservator a fost de acord cu acest lucru".

Biroul Politic al Partidului Conservator a decis sa-si retraga reprezentatii sai din comisia care dezbate Statutul minoritatilor.

Marko Bela a spus ca formatiunea pe care o conduce a fost si este de acord cu prevederile cuprinse in initiativa conservatorilor, potrivit careia romanii din judetele in care sunt minoritari sa fie reprezentati in Consiliile locale si judetene, indiferent de procentajul obtinut in campania electorala.