Comisia pentru buget a Parlamentului European a adoptat in unanimitate, joi, doua rapoarte prin care se acorda Romaniei un sprijin financiar de aproape 19 milioane euro pentru daunele suferite in urma inundatiilor din aprilie-mai 2005 si un sprijin de peste 50 milioane euro pentru daunele suferite in urma inundatiilor din iulie-august.

Votul asupra celor doua rapoarte a fost dat tot joi, 27 aprilie, la Bruxelles, in mini-sesiunea plenara a Parlamentului European, fondurile urmind sa fie eliberabile in cel mai scurt timp.

Solicitarea de sprijin financiar a fost facuta anul trecut Comisiei Europene de catre Guvernul Romaniei, Comisia Europeana a inaintat, la data de 10 martie 2006, propunerea catre Comisia pentru buget a Parlamentului European.

"Sumele exacte de care va beneficia Romania sint 18 797 800 euro pentru inundatiile din aprilie-mai 2005 si 52 406 870 euro pentru inundatiile din iulie-august 2005 si vor fi acordate din Fondul „Solidaritatea" al Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat de presa transmis, vineri, de euroobservatorul Monica Iacob Ridzi, membru al Comisiei pentru buget din PE.

Procedurile actuale ale institutiilor europene nu permit grabirea procesului de acordare a asistentei din Fondul „Solidaritatea", astfel incit sprijinul financiar obtinut de Romania vine aproape la un an dupa momentul producerii catastrofelor.

Noul acord inter-institutional va modifica actualele proceduri asa incat reactia UE la dezastrele naturale sa fie mult mai rapida.